Friday, November 15, 2013

Şosetuţe pentru viaţă

Luca, băiatul unei bune prietene a mea, are 10 ani. Poartă ochelari cu dioptrii foarte mari şi multă vreme a avut o constituţie mai firavă decât a colegilor lui, se rănea des şi aproape din senin. Acum, toate aceste probleme sunt depăşite, este un băiat la fel ca toţi cei de vârsta lui, merge la şcoală, face sport şi ia note bune. Ce îl diferenţiază totuşi şi acum de ceilalţi? Frica mamei lui, a prietenei mele, că fiule ei este altfel, că i s-ar putea întâmpla ceva. Ce s-a întâmplat de fapt de la bun început? Luca s-a născut înainte de termen. Mult înainte, cu vreo 10 săptămâni! Dar a fost şi este un luptător. A stat la incubator zile şi săptămâni care păreau că nu se mai termină, fiecare miligram pe care îl lua în greutate era încă o bătălie câştigată, şi până la urmă, a câştigat lupta şi s-a făcut mare. 

Asta se întâmpla deci în urmă cu un deceniu. Astăzi, fenomenul naşterilor premature a luat tot mai mult amploare. Potrivit statisticilor, 1 din 10 copii este născut prematur la nivel mondial. În întreaga lume se nasc anual 15 milioane de copii prematur. Dintre aceştia, peste un milion mor. Pentru cei care supravieţuiesc, odată cu înaintarea în vârstă, creşte riscul să prezinte tot felul de dizabilităţi.

Ce putem face noi? Putem să susţinem iniţiativa "Socks for life" ajunsă şi în România, de conştientizare a prematurităţii. Asociaţia "Unu şi Unu” şi Micolino au organizat în acest sens săptămâna trecută un eveniment care a reunit într-un cadru mai puţin formal părinţi, viitori părinţi, cadre medicale, ONG-uri, reprezentanţi ai presei, oameni de cultură. Astfel, pe de o parte a fost lansată oficial asociaţia, iar pe de altă parte, a fost anunţat programul "Socks for life", proiect care îşi propune să aducă în lumina reflectoarelor prematuritatea, ca fenomen alarmant în continuă creştere. 


Pentru a se bucura de o mai bună vizibilitate, campania “Socks for life” va fi derulată pe parcursul unui an prin diverse acţiuni. Fiecare şosetuţă de prematur va fi specială, puternică, norocoasă, învingătoare, rară, precum copiii născuţi înainte de termen.
"Atât Asociaţia Unu şi Unu, cât şi Micolino au apărut ca rezultat al experienţelor noastre personale de mame de gemeni şi prematuri, experienţe care ne-au îmbogăţit viaţa şi de la care am învăţat cât de preţioşi sunt copiii noştri. Ne vom canaliza deci eforturile în a oferi suport moral părinţilor care au copii prematuri, dar şi pe informarea şi educarea acestora referitor la o cât mai bună recuperare medicală a copiilor afectaţi de prematuritate", a declarat Corina Croitoru, preşedinte al Asociaţiei Unu şi Unu.

În Europa, “Socks for life” este în 2013 la a V-a ediţie. În 2012 campania s-a desfăşura în 60 de ţări la nivel global, atingând 1,5 miliarde de oameni. Campania şosetuţelor este organizată de EFCNI (European Foundation for the Care of New born Infants) în parteneriat cu Draeger (lider internaţional în domeniul tehnologiei medicale) şi susţinută de organizaţii de părinţi, partenere EFCNI.


No comments:

Post a Comment

Comentarii