Asociaţia De dragul artei anunţă încheierea proiectului Kamishibai – la poveşti să spunem "HAI!", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român, şi lansează, cu bucurie, un nou ghid de folosire a metodei kamishibai adresat cadrelor didactice, dar şi părinţilor sau altor persoane interesate. Un sfârşit de proiect, dar şi un început de drum în care li se propune şcolilor o nouă metodă de educaţie nonformală, care scoate la iveală spontaneitatea şi creativitatea copiilor, dar şi alte calităţi cum ar fi: organizarea, lucrul în echipă, negocierea şi acceptarea ideilor celorlalţi.
Ghidul, sub formă de DVD, a fost realizat ca urmare a proiectului pilot, ale cărui activităţi s-au derulat în şcolile din Bucureşti şi Mogoşoaia, în lunile octombrie-noiembrie 2013. Acesta explică, pas cu pas, cum poate fi derulată o serie de programe prin care o clasă de elevi (sau proprii copii în cazul părinţilor) creează o poveste originală şi o ilustrează, pentru ca apoi să o prezinte unui public apropiat (sau mai puţin familiar). DVD-ul prezintă secrete practice ale derulării acestui tip de program, studii de caz cu aplicarea metodologiei respective , metode de evaluare a programului, precum şi un film în care este descrisă experienţa proiectului, respectiv a procesului de creare a unei poveşti de tip kamishibai în cadrul unei clase. Acesta se constituie, astfel, într-un instrument util cadrelor didactice care doresc să stimuleze copiii de o manieră interdisciplinară şi creativă, obţinând rezultate surprinzătoare, asemeni celor observate de organizatori în timpul proiectului.
În cadrul acestuia, 150 de elevi, din capitală și din Mogoșoaia, au creat șase povești originale și au realizat ilustrații potrivite. Lectura poveștilor, însoțită de acompaniament muzical, a ținut cu sufletul la gură o sală întreagă de copii și părinți, aspect care dovedește calitatea textului și a imaginilor, dar și implicarea celor mici în realizarea acestora și bucuria împărtășirii propriilor gânduri sub formă de poveste.
"Am asistat cu mare interes la spectacolul din cadrul proiectului Kamishibai – la poveşti să spunem "HAI!", am remarcat participarea atenă și creativă a copiilor și consider că acest proiect este extrem de util copiilor pentru desvoltarea lor cultural-estetică. Competența și atașamentul Adrianei Moca față de proiect și de copii a fost absolut remarcabilă", a declarat actorul Victor Rebengiuc, invitat special în cadrul proiectului.
Ghidul, în format DVD, poate fi solicitat prin e-mail la adresa office@dedragulartei.ro, iar o parte din acesta poate fi descărcată de pe site-ul www.dedragulartei.ro, pagina dedicată proiectului Kamishibai – la povești să spunem ”HAI!”
Asociația De dragul artei va propune familiilor și școlilor din București desfășurarea unor programe de creare a poveștilor de tip kamishibai în prima perioadă a anului următor.
Proiectul a fost derulat în parteneriat cu o serie de instituții de renume din România: Institutul de Științe ale Educației, Teatrul Ion Creangă, Biblioteca Metropolitană din București etc.
Metoda Kamishibai sau "teatrul japonez de hârtie" este forma de a spune povești copiilor, în care povestitorul se folosește de un set de ilustrații care sunt introduse și derulate într-o scenă mică de lemn. Originară din Japonia secolului al XII-lea, aceasta a fost reluată recent în instituțiile de educație formală și non-formală din Europa. Astfel, este promovată o educație multiculturală, prin care se facilitează accesul copiilor în domeniul literaturii, artelor plastice, muzicii și teatrului. Pentru mai multe detalii despre metoda kamishibai, urmăriți link-ul articolului dedicat: http://www.dedragulartei.ro/program/kamishibai-la-povesti-sa-spunem-hai
No comments:
Post a Comment
Comentarii