Friday, March 11, 2016

Start la Maratonul pentru sănătate

Idei notate:
- nu există un panaceu universal, un singur vaccin pe care să îl poţi administra tuturor copiilor şi mai ales împoriva tuturor bolilor. Totul ţine de implicare, conştientizare şi asumare - pentru imunizarea copiilor şi stimularea imunităţii acestora.
- un copil sănătos şi normal are 6-8 episoade virale pe an. Infecţiile recurente pot duce la boli cronice
- exerciţiile de respiraţie şi studiul unui instrument de suflat pot ajuta la vindecarea astumului bronşic
- conceptul de pre- şi pro-biotice în imunitate
- studiile arată că Imunoglobulina de tip A este mai scăzută la copiii nealăptaţi
- de aici vine importanţa colostrului
- există produse imuno-modulare cu probiotice, care acţionează ţintit pe creierul intestinal
- există preparate sintetice, semi-sintetice sau nesintetice
- cele mai bune sunt tot cele naturale: suc de fructe proaspăt stors, consumul de legume, peşte slab, hidratare, aer curat...
- administrarea produselor de imunizare este un proces de lungă durată, efectele nu se văd de pe o zi pe alta

Toate acestea şi încă multe altele le-am ascultat, învățat sau reamintit miercuri seară de la Speaker: Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie cu profil pediatrie, Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică.
S-au mai vehiculat concepte precum analiza tranzacţională, educaţie, respect, comunicare.

Căci în frumoasa librărie Humanitas de la Cişmigiu a luat startul "Maratonul de sănătate”. Proiectul de informare și dialog pe teme de sănătate își propune să aducă față în față specialiștii din domeniul medical și persoanele interesate de sănătate, într-un maraton de dialoguri deschise.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Mămica Urbană și are drept scop promovarea unei atitudini responsabile față de propriul organism și cultivarea unui comportament preventiv. Contextul este acela în care studiile arată că 60% dintre români merg la doctor doar când apar simptomele, evitând controale de rutină. În plus, medicii au foarte puţin timp la dispoziţie să explice, în timpul unei consultaţii, problema de sănătate, cauzele și cum pot preîntâmpina o nouă îmbolnăvire, iar pacienții caută soluții și răspunsuri pe internet.

Potrivit organizatorilor, „Maratonul de Sănătate Secom®” cuprinde un ciclu de seminarii, desfășurate pe trei secțiuni, în care se vor aduce în prim plan o serie de probleme și comportamente care au un impact negativ asupra sănătății, oferind o perspectivă holistică asupra acestora.

Printre temele abordate în cadrul proiectului se numără:
- Infecțiile respiratorii la copil
- Oboseala și stresul
- Suprasolicitarea copiilor
- Stilul de viață și disfuncțiile digestive
- Impactul Media asupra dezvoltării copilului etc.

Primul eveniment din cadrul Maratonului de Sănătate Secom® a fost dedicat social media și părinților și a abordat problematica infecțiilor respiratorii ale copilului, o temă de actualitate, în special primăvara.

Partenerii Maratonului de Sănătate Secom®: Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Mămica Urbană, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Learning HUB, MamaPan.

(Fotografii făcute de Cristina Bobe la faţa locului voi alătura imediat ce reuşesc să le descarc).

No comments:

Post a Comment

Comentarii