Wednesday, February 13, 2019

Activități culturale pentru Supereroi

Oare cum vede o piesă de teatru băiatul cu autism al colegei mele, sau fetița hipoacuzică a prietenilor noștri din Oradea, cum simte ea muzica de la filmul cu istoria trupei Queen? 

Cum pot persoanele cu dizabilități să aibă acces la activităţile culturale? Este dificil, costisitor, „se merită”, îmi schimbă cu ceva actul artistic? Care este impactul spectacolelor desfăşurate într-o atmosferă prietenoasă persoanelor cu dizabilităţi asupra funcțiilor senzoriale și cognitive și asupra societăţii?


Acestea sunt dilemele la care vor încerca să găsească răspunsuri și soluții organizatorii unui atelier special


Cum putem accesibiliza activitățile culturale pentru persoanele cu dizabilități?

Asociaţia Supereroi printre noi va invită la două zile de workshop pe tema accesibilizării spațiilor şi evenimentelor culturale pentru persoanele cu dizabilităţi. Workshopul va fi susţinut de către Roger Ideishi, director și profesor de terapie ocupațională la universitatea Temple din Philadelphia, SUA și profesor asociat la Universitatea Metropolitană din Tokyo, Japonia.

Workshopul se adresează persoanelor cu dizabilităţi, familiilor şi prietenilor lor, artiştilor, managerilor culturali, profesioniștilor din domeniul psihologiei/psihoterapiei, precum şi tuturor celor ce iubesc pe cineva cu nevoi speciale.

ACCESUL ESTE GRATUIT dar pe bază de ÎNSCRIERE PREALABILĂ. Detalii despre modalitatea de înscriere, aici: https://bit.ly/2DDENqx

JOI 7 martie, 2019, Happy Cinema București, ora 10.30
De ce e importantă accesibilizarea activităților culturale pentru persoanele cu dizabilități.
Workshop pentru familii și operatori culturali.

VINERI 8 martie 2019, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Psihologie și Ştiinţele Educației, ora 9.30
Rolul profesioniştilor din domeniul psihologiei în accesibilizarea evenimentelor şi spaţiilor culturale pentru persoanele cu dizabilităţi
Workshop pentru profesioniștii din domeniul psihologiei/psihoterapiei.

Tematica - Ce vom discuta:
1. Înțelegerea impactului unor spectacole adaptate senzorial/cu atmosferă prietenoasă asupra funcțiilor senzoriale și cognitive.
2. Înțelegerea dovezilor care există în prezent cu privire la rezultatele unor asemenea spectacole adaptate senzorial/cu atmosferă prietenoasă.
3. Înțelegerea procedurilor și activităților de bază pentru conceperea unei experiențe de spectacol adaptat senzorial/cu atmosferă prietenoasă.
4. Dezvoltarea și practicarea unor abilități de consultanță profesională, de concepere a unor materiale de distribuit înainte de vizite, implementarea unor sesiuni de formare a personalului și de educație publică, crearea unor agende de comunicare și marketing, dezvoltarea unui sistem de evaluare a programelor.

Mai multe detalii, programul detaliat al fiecărei zile de workshop şi modalitatea de înscriere găsiţi aici: https://bit.ly/2DDENqx

Evenimentul este desfășurat în parteneriat cu Happy Cinema București și Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, București. Mulțumi sponsorului Floro - Accesorii florale, partenerilor Asociatia Umanitara Sfantul Stefan, Asociația "Vreau și Eu să Merg", One Good Deed, Rockers Vinyl Coffee Shop, PopcornSet. Mulțumiri din suflet donatorilor campaniei de pe GoGetFunding- https://bit.ly/2F7QmaD Fără voi nu ar fi posibil nimic din toate acestea!

ROGER IDEISHI este director și profesor de terapie ocupațională la universitatea Temple din Philadelphia, SUA și profesor asociat la Universitatea Metropolitană din Tokyo, Japonia. Oferă consultanță organizațiilor de artă la nivel regional, național și internațional în accesibilizarea spectacolelor de teatru, muzică, dans, vizite la muzeu și la grădini zoologice. Printre instituțiile culturale pe care le-a ajutat să își dezvolte programe adaptate persoanelor cu dizabilități se numără: Andy Warhol Museum, The John F. Kennedy Center for the Performing Arts, Washington, Washington Naţional Opera, Pittsburgh Ballet Theatre, New Jersey Center for Aquatic Sciences, Pittsburgh Symphony Orchestră, Ford’s Theatre, Washington, etc.

SUPEREROI PRINTRE NOI înseamnă o comunitate a celor ce iubesc o persoană cu nevoi speciale. Suntem singura platformă online de povești personale cu și despre dizabilitate din România: www.supereroiprintrenoi.ro. Aici publicăm texte scrise de părinții, frații sau prietenii copiilor cu nevoi speciale, atât pentru a ne încuraja unii pe ceilalți cât şi pentru a diminua stigma ce înconjoară viețile acestor familii. Începând cu anul 2017 desfăşuram o serie de programe culturale adaptate şi prietenoase persoanelor cu dizabilitate intelectuală şi senzorială, precum: Filmele Olgăi - proiecţii de film adaptate copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale, Concert încetişor, pentru aceeaşi categorie de public, cluburi de lectură (la Muzeul Naţional al Literaturii Române), etc. De asemenea, avem în derulare și Ghidul de stil pentru jurnaliști în textele despre dizabilitate.

No comments:

Post a Comment

Comentarii