Thursday, October 10, 2013

Lumea lui MOMO vă invită la ... o toamnă inspirată

Aşa cum ne-au obişnuit, oamenii inspiraţi de la Lumea lui MOMO pregătesc tot timpul, cu mult drag, noi activităţi şi continuă unele mai vechi, toate pentru copii de toate vârstele. Iată mai jos o parte dintre cele care se află în plin sezon de înscrieri, cu o scurtă descriere şi detalii despre fiecare, oferite de organizatori.



Din 17 octombrie 2013, ora 18.00
Povesti in aquarella „Peter Pan in Gradina Kesington”
Curs de pictura creativa
cu Ana Maistru un artist cu totul altfel


Lumea lui MOMO propune nu doar un curs de pictură cu exersarea unor abilități practice, ci mai ales un curs care încurajează imaginația, oferindu-i prin povești, prilejul să se dezvolte, să se îmbogățească si sa impartaseasca. Astfel, vom traduce trăirile copilului prin imagini picturale, dar și prin cuvinte despre ceva care îl interesează foarte tare și anume: poveștile.

In jurul unor povești cu sens, cum este cea cu Peter Pan, se va construi o relatie, încercând să dezvoltăm dorința copilului de a descoperi, si sa exprime prin limbaj și culoare trările și senzațiile pe care le-a intalnit.

Cum lucram?
Incepem cu povestea pe care o spunem impreuna, improvizam, ne jucam si apoi incepem sa pictam. Pictura in orice si pe orice: cu aquarella si chiar guasa, tempera si acrylic pentru cei mari. Lucram pe suprafete individualizate sau comune, trecem de la hartie la carton, sarim pe textil sicand cu pensula, cand cu stampila sau paiul sau alte obiecte gasite pe niciunde nu te astepti! Nu sunt de colo nici pastelurile cerate, creioanele, cariocile sau markerele... Produsul final va fi o carte ilustrata – vom lega toate lucrarile create in cele 7 sedinte - , pe care si-o va lua acasa si o va rasfoi alaturi de voi.

Când: în fiecare zi de joi
Numar de sedinte pe curs: 7
Durata sedinta : 60 minute
la final copilul primeste un album de fotografii si desenele realizate in timpul cursului


Marţi 15 octombrie 2013, ora 18.30
Să cunoaştem cărţile prin teatru
Curs de actorie creativă pentru copii
grupa de vârstă: 4-8 ani

Realizator şi ghid în aventură: Antoaneta Zaharia, actriţă pe moment (Teatrul Odeon), mamă a 3 copii şi învăţătoare în trecut

Trecem prin apa si foc si suntem gata sa ne punem pistrui, sapca si pelerina de ploaie si ia te uita cum rasare un baietel pe nume Herman, ii cunoastem surioara, o bebelusa, pe mama si pe tata, ii inspectam camera, mancam micul dejun si... o pornim in aventura!

Hai sa traim si noi, pas cu pas tot ce i s-a intamplat lui Herman de dimineata si pana seara... sa descoperim ploaia si focul si comori ascunse, sa ne ferim de monstrii rasariti din pamant, sa ne luptam cu un sarpe mare la circ si multe altele... sa inventam cantecele din cutii si linguri de lemn, sa punem intrebari cum? si de ce? si sa aflam raspunsuri de ce apa sta in nori si de ce curge in jos, si de ce cadem daca sarim de pe un bloc, si de ce putem vedea cum pamantul se crapa ca o coaja de pepene sub picioarele noastre chiar daca in realitate nu se intampla nimic...



haideti sa ne tinem de mana si sa sarim si sa fugim si sa ne strecuram prin crapaturi de casa parasita, sa tipam tare si sa radem , sa ascultam cum canta in departare pasarile... pe scurt, haide impreuna sa retraim toate aventurile lui Herman, personajul principal din cartea lui Michael Ende, Lungul drum catre Santa Cruz, Michael Ende, autor german de literatura pentru copii, premiat de multe ori pentru fantezia lui...

sa nu va mire daca copiii vostri va vor trage de mana sa le cumparati carti si sa le cititi inainte de culcare... sau chiar sa inceapa sa le citeasca ei... tot e mai bine decat sa se joace pe PSP..

Cum ne organizam?
4 intalniri in decurs de o luna
Durata intalnire: 60 minute, in fiecare marti de la 18.00
Grupa maxima de 8 copii

Miercuri 16 octombrie 2013, ora 18.30
Jocul emoţiilor - Curs de dezvoltare personală pentru copii
Grupa 4-6 ani

Cum ar fi daca am crea un spatiu in care copiii nostri sa se exprime asa cum sunt ei? Si sa ne arate cat de furiosi sunt uneori ca nu pot face ce-si doresc, cat sunt de confuzi atunci cand apare din senin un frate sau o sora, sau cat de tristi se simt atunci cand ii pedepsim si ne intreaba cu teama “ Mami, ma mai iubesti?”Si exprimand toate aceste emotii (furie, nemultumire, frica, dezamagire) in prezenta unui adult capabil sa le provoace si sa le accepte, copiii nostri vor invata pentru inceput sa identifice emotiile ( mai intai in exterior), sa constientizeze atunci cand ei insisi le simt si in final sa le gestioneze corect. Adica “Da, uneori sunt furios, dar furia este o emotie pe care orice om o are din cand in cand si faptul ca ma infurii nu insemna ca sunt rau.”

Andreea Stefan, un psiholog cu drag de copii, mama de fata si baiat, cu o experienta profesionala imbogatita in cei 4 ani petrecuti in echipa Fast Track Kids, va propune un grup de lucru in care copiii isi vor explora emotiile prin intermediul jocului.

Micutii pot fi insotiti de mamici, tatici, bunici, bone, orice persoana draga care doreste sa-l insoteasca pe bebelus in fascinanta experienta a intalnirii cu experientele de stimulare multisenzoriala, a jocului si bunei dispozitii! Ce vom face concret?

vom desena, pentru ca astfel copilul devine constient de sine si de existenta lui in lume. Tot prin desen devin transparente si dificultatile prin care trece si relatiile cu cei din jur.
vom modela, pentru ca dand forma unei bucati de lut, copilul exprima o parte din el si o poate transforma
vom face colaje, pentru a le provoca imaginatia si a-i determina sa faca alegeri
vom crea povesti despre altii pentru a vorbi defapt despre noi
ne vom juca cu marionetele pentru a exprima emotii si ganduri care nu pot fi altfel exprimate
ne vom misca pe muzica pentru a ne debloca emotiile si a ne simti confortabil in corpul nostru

Cand vor pleca acasa, copiilor le va fi mai usor:
sa isi exprime dorintele si nevoile cu mai multa usurinta
sa va vorbeasca despre ceea ce simt atunci cand trec printr-o situatie dificila - sa aiba mai multa incredere in a-si rezolva singuri problemele
sa fie multumiti de ei insisi si sa aiba relatii mai bune cu cei din jurul lor
Cum ne organizam?
6 intalniri, fiecare intalnire cu un alt tip de activitate, vesela si creativa
durata intalnire: 60 minute, in fiecare miercuri de la 18.00
Grupa maxima de 5 copii

Eu şi Mami - Grup de joacă şi socializare pentru copii şi părinţi
Grupa de vârstă 2-3 ani
În fiecare marţi şi joi de la 10.00 la 12.00
cu Andreea Ştefan, psiholog



Inca nu v-ati inscris copilul la gradinita, dar vreti ca totusi sa faca parte dintr-un grup, sa socializeze si sa invete alaturi de alti copii de varsta sa?
Vreti ca momentul desprinderii de voi sa fie unul lin si fara lacrimi?
Ati descoperit de curand magia jocului insa simtiti ca parca totusi lipseste ceva si va doriti sa invatati mai multe despre joaca, lucruri pe care sa le continuati acasa?
Mai mult, dupa 2 ani incep tirul intrebarilor... Cum se deschide asta? De ce n-am voie? Ce este acolo? Si cate si mai cate, iar una din cele mai bune metode de a le deschide apetitul pentru a acumula cunostinte si pentru a le stimula imaginatia este sa le raspundeti intorcandu-le intrebarea "Tu ce crezi?".
Tot dupa aceasta varsta nevoia lor de socializare cu alti copii este mult mai mare, dar in acelasi timp desprinderea de mama este dificila, si au nevoie sa o vada in preajma lor chiar si in timpul jocului liber.

De ce grup de joaca?
In primii ani de viata joaca este o componenta esentiala, si prin joaca si jocuri, copiii au cele mai bune ocazii de a invata si de a afla lucruri noi despre ei, mediul inconjurator. La aceasta varsta, dar nu numai, joaca functioneaza ca un instinct. Pentru copii este o sursa nesecata de energie, si in acelasi timp jocul ii calmeaza, ii relaxeaza, le stimuleaza mintea si corpul. Este cea mai buna forma de invatare pentru un copil, si de evolutie pentru un adult.

La inceput copiii invata prin imitatie..si cel mai apropiat model sunt parintii sau educatorii. E mult mai usor sa apuci o bucata de plastilina, un material textil sau cutie cu acuarela daca o vezi pe mama desenand sau modeland, nu-i asa? Sau chiar sa framanti o bucata de aluat...

Astfel ca noi, cei de la Lumea lui Momo, va vom pune la dispozitie tot ceea ce va trebuie, pe parcursul celor 16 ore tematice, printre care o multime de materiale - jucarii de lemn, panze, castane (si alte resurse oferite de bogatia toamnei), hartie, acuarela, plastilina artizanala prin care copiii vor accesa fantasticul si realul deopotriva, invatand lucruri noi exclusiv prin joaca. Temele abordate in cadrul grupului au specificul fiecărei perioade din an, cu ceea se intampla in natura si in viata.


ne vom juca in plastelina, coca, lut si alte materiale modelabile pentru a ne exersa motricitatea fina si pentru a invata sa pretuim ce lucram cu mana noastra
vom picta cu degetele pt. a simti si controla mai bine culoarea
ne vom folosi toate simturile in joaca noastra senzoriala cu lintea, orezul, faina, malaiul pentru ca senzorialitatea se afla la baza dezvoltarii noastre cognitive
ne vom imprieteni cu cifrele si literele, cu formele geometrice si culorile in cele mai creative moduri - vom dansa si vom canta... de bucurie, dar si pentru ca e un mod minunat de a invata despre propriul corp
vom explora instrumente muzicale neconvenitionale si vom improviza, fiecare asa cum simte, intr-o libertate deplina

GRUPA 6-13 ANI:

21 octombrie 2013, de la 18.00
Atelier de descoperit lumea ca un ARHITECT
grupa de vârstă 6 - 13 ani
cu Oana Coarfa - Arhitect


A fost odata: o fetita care locuia intr-o camera mare. Si-a adunat jucariile si a vazut ca ea cu patutul, dulapul, masa ar incapea intr-o camera mai mica. Apoi si-a imaginat ca ar incapea intr-o camera si mai mica daca ar oferi cateva jucarii altor copii. Cum v-ati simti in ea? Apoi o camera si mai mica in mijlocul ei? Cum se vede lumina de acolo?

Dincolo de profesia pe care și-ar alege-o mai târziu, copiii au nevoie întâi de toate să exploreze lumea înconjurătoare prin joacă, folosindu-și imaginaţia și creativitatea, dar si curiozitatea.

Așa s-a născut și atelierul de arhitectura pentru copii din Lumea lui MOMO, un atelier unde fiecare copil este încurajat săƒ priveascăƒ cu atenție lumea, săƒ o descopere și săƒ se bucure de ea cu toate simțurile.




Doar fără constrângeri, copiii ajung să cunoască în mod natural informații despre lumini, umbre, culori, forme, materiale, structuri, scarăƒ și proporții, despre clăƒdiri și orașe, despre relația dintre spațiul construit și cel natural.

In plus Descopera lumea ca un Arhitect"" @Lumea lui MOMO este un alt atelier unde copiii își pot dezvoltă inteligență emoțională, comunicarea interactivă, gândirea logică, dar și o mai bună cunoaștere de sine. In plus dobandesc informatii de baza din arhitectura, lucru care ii va ajuta in dezvoltarea lor personala, dar mai ales isi vor imbunatati relatia cu mediul inconjurator.

Ce facem?
masuram, decupam si lasam lumina sa intre
invatam despre spatiul interior si spatiul exterior
desenam mobilierul vazut de sus
vom construi case din carton pe care le vom aseza in gradini
vom cunoaste culorile si vom experimenta starile pe care ni le produc
ne imprietenim cu diverse materiale de constructie si aflam cum se folosesc
invatam despre lumina, texturi si suprafete
facem macheta unui oras, cu strazi, case, parcuri din materiale reciclate
vom afla ca lumea este mai larga decat casele noastre, invatand despre generozitate si spatiul personal










GRUPA DE VARSTA 1-2 ANI
Miercuri 16 octombrie, ora 10.30
Cutia Senzoriala
Atelier de joaca si explorare senzoriala pentru copilasi de la 12 la 24 luni
cu Andreea Stefan, Psiholog



Explorare senzorială este modul în care copiii examineaza, descopera, numesc și dau un sens lumii inconjuratoare. Și cu atat mai mult este benefic sa le oferim oportunități pentru joacă senzoriala.

In fiecare miercuri dimineata va invitam dragi mamici la cel mai "tanar" atelier @Lumea lui Momo: stimulare senzoriala prin joaca pentru bebelusi de la 8 luni pana la voinici de 2 ani. Fiecare intalnire va avea o alta tema.

Acasa la MOMO, intr-o atmosfera calda si prietenoasa, vom interactiona alaturi de 7 mamici si copilasii lor, Incepem dimineata impreuna cu un ceai cald si aromat povestim despre copiii nostri si propriile noastre experiente si exploram universul fascinat al simturilor. Iar ceea ce veti invata si experimenta la fiecare intalnire, veti putea continua acasa. In rest, ramaneti atenti la nevoile copiilor vostri si insotiti-i in descoperirile lor.

De ce stimulare senzoriala?


In timpul primelor sase luni, bebelusul este aproape tot timpul in contact cu mama sa. Dupa aceasta perioada, el se deschide catre lume, pe care o descopera cu ajutorul celor 5 simturi: mirosul, vazul, auzul, gustul si pipaitul, iar cu ajutorul lor el intelege viata. Modul in care interactionam cu el, felul in care il mangaiem, muzica pe care o asculta, experientele gustative pe care i le oferim sunt definitorii pentru dezvoltarea lui.

Ce inseamna stimularea senzoriala la aceasta varsta?
- explorarea cutiilor senzoriale (cutii cu orez, linte, malai sau spuma in care copiii isi vor scufunda manutele petru a cauta comori)
- atingerea apei in diferite forme ale sale, explorarea culorilor sau a diferitelor texturi
- testarea gusturilor..sarat, dulce, amar
- joaca pe muzica (vom dansa, vom sari si ne vom invarti pe muzica clasica)
- jocuri si jucarii (facute de voi cu toata dragostea) prin care sa creezi o conexiune cu copilul tau.

Când: în fiecare miercuri la orele 10.00 si 11.30, avem 2 grupe a cate 7 copii fiecare.

Mai multe detalii puteţi găsi pe lumealuimomo.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Comentarii