Monday, May 27, 2013

Premieră în România: Educaţie muzicală Dalcroze prin joc, ritm şi mişcare

Asociaţia De dragul artei ne-a obişnuit cu programele sale frumoase pentru copii. De această dată, este responsabilă de aducerea în ţara noastră a unor ateliere (în premieră şi unicat) de educaţie muzicală prin metoda Dalcroze.

În calitate de ambasador al evenimentului, redăm mai jos comunicatul de presă care anunţă vestea:

În perioada 31 mai-2 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, vor avea loc, în premieră, în România, o serie de ateliere de educaţie muzicală susţinute de un specialist elveţian, Anne-Claire Rey-Bellet. Evenimentul este organizat de Asociaţia De dragul artei, în parteneriat cu Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elveţia, cu sprijinul ARCUB şi va avea loc la sala Studio Alfred Alessandrescu din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, str. General Berthelot nr. 60.
Atelierele Dalcroze sunt dedicate copiilor încadraţi în mai multe categorii de vârstă, de la 1 la 8 ani, precum şi adulţilor, iar în cadrul programului, un atelier special va fi destinat muzicienilor/profesorilor de muzică/studenților la Conservator care doresc să cunoască această formă de educație muzicală.
Metoda de învăţare a muzicii, bazată pe ritm şi mişcare, este foarte apreciată şi practicată în întreaga lume şi urmăreşte atât dezvoltarea personalității participanţilor, cât şi crearea unei culturi şi practici muzicale de înaltă calitate. În acest sens, organizatorii promit că dacă va exista un interes crescut asupra acestei sesiuni de ateliere, vor încerca să continue programarea lor, din toamnă, sub îndrumarea unui profesor specializat, astfel încât să ofere şansa cât mai multor persoane de a accesa această formă de educație muzicală renumită în întreaga lume.

Evenimentul a atras deja atenția mai multor persoane publice și bloggeri care și-au manifestat susținerea. Dintre acestea, îi amintim pe: Marius Constantinescu (realizator și prezentator pentru o serie de emisiuni culturale, în prezent moderator "România frumoasă", TVR 2), Anca Cristina Ilie (blogger, "B24Kids - Gazeta culturală pentru copii"),  Anca Nicolaescu (blogger, "Mămica Urbană"), Ruxandra Mateescu (redactor "Totul despre mame").
Este o onoare pentru mine să fiu asociat, în orice fel, cu o formă de educaţie muzicală. Am fost un copil care a crescut, literalmente, în operă sau pe platoul de televiziune, unde se filma... tot operă. Am muzica în mine încă din primii ani de viaţă şi aş fi un om sărac, uscat şi searbăd fără ea. Cred că muzica îl face pe un copil mai sensibil, mai vesel, mai receptiv la nuanţe, mai sociabil şi, în final, mai frumos. Există un proverb german care spune "acolo unde oamenii cântă, acolo să iţi faci casă. Oamenii răi nu ştiu cântece." Un copil care iubeşte muzica are toate şansele să fie un adult care să iubească viaţa. Şi invers. declară Marius Constantinescu, "România frumoasă", TVR 2.  

Pentru mai multe detalii despre programul evenimentului, tarife și modalitatea de plată, sunteți invitați să accesați:  http://www.dedragulartei.ro/program/dalcroze/ sau pagina de Facebook/Dedragulartei. Înscrierile se fac la adresa de e-mail dalcroze@dedragulartei.ro și sunt deschise până vineri, 31 mai a.c. Asociaţia De dragul artei vă aşteaptă să realizaţi, împreună, în cadrul atelierelor Dalcroze, conexiunea rafinată între muzică, mişcare, minte şi corp!

Asociația De dragul Artei își propune dezvoltarea creativității și încurajarea curiozității naturale a copilului în raport cu obiecte semnificative pentru cultură și civilizație, prin diverse activități de improvizație artistică.  Pentru mai multe detalii: www.dedragulartei.ro și Facebook/Dedragulartei.


No comments:

Post a Comment

Comentarii