Friday, May 17, 2013

Noaptea muzeelor, ediţia 2013

Teatrul Ion Creangă participă la Noaptea Muzeelor 2013 şi invită copiii la spectacolul "Micul Prinţ"

Teatrul Ion Creangă se alătură iniţiativei Noaptea Muzeelor şi, împreună cu Muzeul Naţional Cotroceni, doreşte să îi bucure pe cei mari şi mici prin spectacolul-lectură Micul Prinţ.

În data de sâmbătă, 18 mai 2013, începând cu ora 20.00, sunteţi invitaţi la Muzeul Naţional Cotroceni să descoperiţi cum eroul cărţii şi al spectacolului "Micul Prinţ", locuitor al unei minuscule planete, porneşte într-o lungă călătorie. Organizatorii promit o adevărată aventură a cunoaşterii, pusă în scenă de actriţele Teatrului Ion Creangă - Carmen Palcu Adam şi Cornelia Pavlovici.


Muzeul Naţional de Geologie, un muzeu ca la carte

Muzeul Naţional de Geologie  sărbătorește pe 18 mai 2013 în intervalul orar 10.00-23.00, Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor. Pe parcursul acestor ore, vizitatorii vor avea acces gratuit în muzeu.


Evenimentul este împarțit în două secțiuni:


1. O zi într-un muzeu ca o carte! 
Ziua debutează  cu  atelierul  pentru copii „File din preistorie”. Dedicat copiilor  pasionați de lumea preistorică, atelierul  va fi organizat în două serii, începând cu orele 11.00 și 13.00. 
Accesul este gratuit  pentru maxim 20 de copii în grupă, pe bază de înscriere  telefonică (021.2128952 int.123), în limita locurilor disponibile.  Partenerul, Editura CD Press, prin revistele Terra, Doxi și Pipo va oferi participanților la atelier și nu numai, reviste educaționale.
Partenerul Just Smile, va oferi participanților la evenimentul O zi într-un muzeu ca o carte, vouchere gratuite constând  în servicii stomatologice de înalta calitate. Totodată Just Smile va  organiza și o tombolă, unde se pot câstiga prin tragere la sorți 10 seturi complete constând în  produse de igienă dentară pentru copii.În intervalul orar 10.00 -17.30, în curtea muzeului se va desfașura expoziția cu vânzare  de  cristale și pietre prețioase.

2. O noapte într-un muzeu ca o carte!  
Între orele 19.00-23.00 (ultima intrare), Muzeul Național de Geologie se deschide pentru ediția din 2013 a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, cu vizitarea tuturor expozițiilor permenente.
Pe lângă aceasta, vizitatorii vor fi întampinați cu expoziția temporară de sculptura în piatră  „Mari Adormite- pietre, fosile, artă”. Mircea Tocaci, artist  plastic, alături de Muzeul Național de Geologie, propune o fabuloasă incursiune în depozitele marine de varsta cretacică de pe Valea Teleajenului.  Cele 40 de piese expuse au forme din cele mai originale, în acestea regăsindu-se vestigii din ere preistorice. Expoziția va putea fi vizitată până pe 26 mai.
În holul principal al muzeului va fi prezentat exponatul „Laurophyllum- megafosila de dafin “. Descoperită în rocile sedimentare Miocene din nordul Olteniei, această frunză este o rămășiță dintr-un arbore de înălțime mică ai cărui corespondenți actuali vegetează numai într-un climat cald și umed, diferit de cel al țării noastre. Cu cei aproape 20 de centimetri lungime și 9 centimetri lățime această fosilă de plantă intră în clasa celor mai mari frunze similare găsite vreodată în lume pentru Familia Lauraceae (familia laurului).
Pe langă acestea, muzeul găzduiește în Noaptea Europeană a Muzeelor și expozițiile „Varietăți de cuarț brazilian ” și „Obiecte deosebite intrate în patrimoniul MNG

Parteneri: Ministerul Educației Naționale, Editura CD Press, Clinica Just Smile, Editura Elixir Press
Parteneri media : Radio Romania, Radio Romania Cultural, Doxi, Terra, Pipo, Tv City, e-stiri.ro, Itsy Bitsy, onlinegalery.ro, copilul.ro, calificativ.ro,  gradinite.com, calendar de evenimente.ro, port.ro, Smart FM, bucuresteni.ro, sapte seri, calificativ.ro



Noaptea Muzeelor în București


Potrivit informaţiilor oficiale de pe site-ul NoapteaMuzeelor.ro, în noaptea de 18 mai 2013, muzeele bucureştene îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive.

Vizitatorii pot alege să-și petreacă noaptea de 18 spre 19 mai 2013 parcurgând atât muzee și organizații culturale care și-au facut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee și organizații care s-au alăturat în 2012 sau chiar în acest an.

Pentru a-și stabili mai ușor propriul traseu, vizitatorii sunt invitați și în acest an să folosească harta cu programul Nopții Muzeelor în București.


De Noaptea Muzeelor încurajăm utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai ușor distanțele între muzeele din București. În plus, ca și la alte ediții, autobuze Noaptea Muzeelor oferite de RATB și Primăria Municipiului București vor parcurge circuitul între muzee.



La Noaptea Muzeelor București 2013 participă:

Muzee:
Muzeul de Artă „Vasile Grigore” – pictor şi colecţionar
Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Furnică Minovici”
Muzeul Bellu
Muzeul Căilor Ferate Române (NOU)
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”
Muzeul Municipiului Bucureşti: sediul central, Muzeul „Theodor Aman” (NOU), Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Palatul Voievodal Curtea Veche
Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Muzeul Naţional de Artă al României
Muzeul Naţional al Aviaţiei Române
Muzeul Naţional Cotroceni
Muzeul Naţional de Geologie
Muzeul Naţional „George Enescu” (București, Sinaia, Tescani)
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional al Literaturii Române
Muzeul Naţional al Pompierilor - Foişorul de Foc
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Organizații culturale:
Arhivele Naţionale ale României
Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I
Centrul Cultural ArtSociety
Ferma Animalelor (NOU)
Fundaţia Löwendal
Galeria Galateca (NOU)
Romanian Design Week Preview - Palatul Ştirbei (NOU)
Universitatea „Spiru Haret”
World Press Photo România - Piaţa Universităţii




Noaptea Muzeelor

La Nuit des Musées  | Night of Museums

18 Mai 2013

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Prin urmare, asistăm la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor.
Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor la adresa http://nuitdesmusees.culture.fr
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României.

No comments:

Post a Comment

Comentarii