Monday, September 11, 2017

Se deschide stagiunea la sala UnderGrant de la Opera Comică pentru Copii

Spectacolul de operă „Bastien și Bastienne” deschide stagiunea în Sala UnderGrant a Operei Comice pentru Copii. Premiera de Wolfgang Amadeus Mozart va avea loc pe 16 și 17 septembrie, de la orele 18:30, respectiv 10:00. Spectacolul este pus în scenă de o echipă tânără de creație - dirijorul Răzvan Apetrei, regizoarea Irina Crăiță-Mândră și scenografele Bianca și Sabina Veșteman - acesta fiind primul din seria celor trei proiecte câștigătoare ale concursului pentru tinerii creatori „Stagiunea UnderGrant” desfășurat toamna trecută la Opera Comică pentru Copii - potrivit unui comunicat trimis de instituția aflată sub patronajul Primăriei București.


În „Bastien și Bastienne”, peisajul pastoral din opera lui Mozart se transformă într-o sală de lectură, unde cele două personaje principale sunt colegi de școală. Lumea lor se intersectează cu cea a imaginației, iar povestea de iubire care se naște între cei doi tineri este pusă la încercare de un vrăjitor dintr-o lume fantastică. Subiectul operei „Bastien și Bastienne” este inspirat de o parodie la interludiul „Ghicitorul satului”, lucrare compusă de filosoful Jean Jacques Rousseau, care a fost una dintre cele mai de succes lucrări muzicale din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea la Academia Regală de Muzică din Paris, ulterior Opera din Paris.

Pentru spectacolul „Bastien și Bastienne”, scenografele Bianca și Sabina Veșteman au imaginat, conform cu viziunea regizorală a Irinei Crăiță-Mândră, un spațiu fantastic, bazat pe efecte vizuale speciale. Sabina Veșteman spune: 
„Eu și Bianca, după ce am vizitat spațiul sălii UnderGrant, ne-am propus ca pentru această scenografie să construim un decor care să creeze iluzia unui spațiu impunător. Spațiul de joc în care va avea loc iubirea tinerească, naivă dintre Bastien și Bastienne pornește de la imaginea unei săli de lectură din școala la care cei doi sunt elevi. În momentul declanșării magiei, ne-am dorit să vedem spațiul real într-o altă formulă, deformat, extins, multiplicat, prin urmare spațiul acesta principal devine un spațiu al oglinzilor.”
Pe parcursul stagiunii, micii spectatori vor putea vedea la Sala UnderGrant și celelalte două producții câștigătoare ale concursului pentru tinerii creatori. Primul este spectacolul original cu marionete „Onix și Barton”, realizat de Ana Crăciun Lambru și Ioana Denisa Petre, a cărui premieră va avea loc pe 2 și 3 decembrie. În aprilie 2018 se va juca, în premieră, piesa de teatru „Aventurile rățoiului Adalbert” realizată de Alina Manole, Amalia Olaru și Hermina Stănciulescu.

Stagiunea UnderGrant 2017-2018 cuprinde și alte spectacole puse în scenă, în premieră, la Opera Comică pentru Copii: spectacolele de balet „Mirandolina” și „Fata babei și Fata moșului”, ambele creații ale coregrafului Mihai Babușka, și piesa de teatru „Caragiale pentru copii” semnată de regizoarea Gabriela Dumitru. Pe scena Sălii UnderGrant copiii se vor putea întâlni și cu poveștile deja consacrate din stagiunea trecută: musicalurile „Punguța cu doi bani”, „Ivan Turbincă” și Harap din „Trilogia Creangă 180”, baletul „Eliza, micuța florăreasă” și spectacolul de pantomimă „Lunatici”.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 10 000 de spectatori. Pentru stagiunea 2017-2018 sunt programate deja peste 500 de reprezentații, dintre care 16 premiere.

No comments:

Post a Comment

Comentarii