Thursday, March 6, 2014

Da' de ce... o primăvară japoneză

Odată cu sosirea primăverii, Asociaţia Da’ De Ce (fostă De Dragul Artei) vă face o nouă invitaţie de a ieşi în weekend cu toată familia în căutarea poveştilor frumoase, a dimineţilor vesele cu miros de ceai şi a jocurilor deştepte. De data aceasta vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38), un spaţiu vecin cu unul din cele mai frumoase parcuri bucureştene, primitor cu copiii şi încărcat de cărţi fine pentru părinţii cititori.

Am ales să vorbim despre primăvară spunând Poveşti din Japonia pentru că în Ţara Soarelui Răsare fiecare lună din acest sezon colorat aduce cu sine o sărbătoare pentru copii, cu tradiţiile şi decoraţiile ei. Vom porni în aventura noastră cu un spectacol de teatru de hârtie - o tehnică japoneză numită Kamishibai, veche de peste 1000 de ani - care era făcut pe străzi cu ajutorul unei biciclete şi a unei cutii de lemn ce servea ca scenă. În Kamishibai povestea este desenată pe foi mari de hârtie, derulate ca la un film, în timp ce educatorul şi copiii istorisesc întâmplările.

Vom vedea un spectacol Kamishibai despre un ceainic magic care ne va conduce spre minunata lumea a ceaiului: arome, mirosuri, texturi, culoare, care ne vor îmbia să ne exersăm simţurile pentru explozia primăvăratică a naturii: flori, păsări, soare. Cu ajutorul ceainicului fermecat vom afla despre ceremonialul japonez al ceaiului, dar şi care sunt aromele preferate ale ceainicului nostru de acasă, unde doarme el în casa fiecăruia şi despre prietenele sale, ceşcuţele.

Vom descoperi apoi tradiţiile fiecărei luni de primăvară japoneză: martie găzduieşte ziua fetiţelor care se sărbătoreşte cu păpuşi de hârtie, aprilie spune povestea florilor de cireş pictate pe evantaie, iar luna mai ne învaţă despre ziua băieţilor prilej cu care se construiesc steaguri colorate în formă de crap aşa încât şi copiii să fie puternici şi agili ca nişte crapi. La fiecare poveste vom învăţa să bricolăm aceste jucării japoneze, urmând ca la sfârşit fiecare familie să plece acasă cu aceste ornamente de sărbătoare.

Librăria Humanitas de la Cişmigiu este cel mai recent spaţiu cultural care găzduieşte un astfel de program educativ destinat familiilor, lista celorlalte instituţii culturale putând fi accesată aici: de introdus link.

Accesul la programe se face numai pe bază de înscrieri care se fac de luni, ora 10.00 până vineri, ora 16.00, în săptămâna programului la e-mail: inscrieri@asociatidadece.ro (este necesară precizarea numelui programului, numele şi vârsta copilului, iar înscrierea este valabilă numai după primirea unui email de confirmare din partea organizatorilor). 
Detalii legate de tarife şi modalităţile de plată: http://www.asociatiadadece.ro/program/o-primavara-japoneza/.

Calendarul programelor în perioada următoare:
• Sâmbătă, 8 martie 2014, ora 11 - program pentru familii cu copiii de 6-8 ani;
• Duminică, 9 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copii de 2-3 ani;
• Duminică, 16 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copii de 4-6 ani;
• Sâmbătă, 22 martie 2014, 11 - program pentru familii cu copiii de 2-3 ani;
• Duminică, 23 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copii de 4-6 ani;
• Sâmbătă, 29 martie 2014, 11 - program pentru familii cu copiii de 2-3 ani;
• Duminică, 30 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copii de 4-6 ani.

În librărie există un colţ cu obiecte reprezentative pentru spiritualitatea japoneză - multe lucrate manual în regiuni cu tradiţie - ceainice, căni de ceai, evantaie, păpuşi din lemn şi din porţelan şi multe alte minunăţii, toate aduse de peste mări şi ţări, tocmai din Ţara Soarelui Răsare.

Asociaţia Da' de ce (sub denumirea anterioară: Asociația De dragul artei) își propune dezvoltarea creativității și încurajarea curiozității naturale a copilului în raport cu obiecte semnificative pentru cultură și civilizație prin diverse activități de improvizație artistică. Pentru oferta noastră completă de programe, vizitați-ne pe www.asociatiadadece.ro.ro și http://www.facebook.com/dedragulartei



No comments:

Post a Comment

Comentarii