De la firul răsucit, alb şi roşu, la mărţişorul virtual
Târgul Mărţişorului
Muzeul Naţional al Ţăranului Român
27 februarie – 2 martie 2014
Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de Simion Florea Marian, unul din etnologii importanţi ai începutului de secol XX, ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani – obicei pe care ţăranii îl repetau în fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului. Copiilor li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac alb şi roşu, ca să fie feriţi de boală, pe care aceştia îl legau, după 12 zile, în pom, ca să fie pomul roditor, iar vitelor li se agăţa acelaşi fir roşu cu alb, ca să fie sănătoase şi, la fel, bune de rod. Preluat de lumea urbană şi devenit modă, firul de bumbac, uneori fir de argint sau de aur, este purtat drept colier şi podoabă, ţinut la piept, primit ca suvenir şi, mai nou, cadou.
Povestea mărţişorului supravieţuieşte, în diferite forme, până în contemporaneitate: de la firul simplu răsucit în alb şi roşu, până la mărţişorul virtual.
Ca de obicei, la târg vor fi prezente şi gusturi proaspete şi dulci de turtă dulce, kürtős kalács, mere şi prăjituri de casă, suc natural de mere, miere şi dulceţuri.
Ateliere de creativitate:
- 28 februarie, orele 11.00 - 12.00, Atelier de făcut șnururi de mărțișor, cu Ruxandra Grigorescu, la Atelierul de creativitate (pentru copii).
- 1 martie, orele 11.00 - 12.00, Atelier de făcut șnururi de mărțișor, cu Genoveva Sauciuc, la Atelierul de creativitate (pentru copii și adulți).
Orarul târgului: 27 februarie – 2 martie 2014, orele 10.00 - 18.00.
Bilet de intrare: 4 lei preț întreg, 2 lei preț redus (elevi, studenți, pensionari)
No comments:
Post a Comment
Comentarii