Tuesday, May 29, 2018

Haideți să redăm frumusețea muntelui!

Cel mai mult și mai mult la munte îmi place aerul curat. Și răcoarea. Și verdeața. Îmi amintesc și acum prima excursie singură la munte - mă rog, singură cu niște prieteni, în Bucegi, spre Piatra Arsă! Dar cînd natura este poluată de gunoaie, iar traseele montane au marcajele șterse, o plimbare plăcută poate deveni un motiv de stres. Iar weekendul relaxant, două zile obositoare.

Din acest motiv, pentru a reda muntele naturii și scopului relaxant, Asociaţia Montană Carpaţi (AMC) a demarat proiectul “Muntele pentru toţi. Toţi pentru munte”. Proiectul urmăreşte să sprijine turismul durabil în munţii Bucegi şi să crească implicarea publicului în acţiuni de protejare a mediului natural. Iniţiativa este finanţată prin programul de granturi “Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”, dedicat proiectelor din domeniul educaţiei şi mediului. Proiectul se va desfăşura în colaborare cu serviciile publice de salvamont din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Braşov, Administraţia Parcului Natural Bucegi, administraţiile unităţilor administrativ-teritoriale din zonă şi cu alte organizaţii neguvernamentale de profil, anunță un comunicat al AMC.

Cu ajutorul voluntarilor, în cadrul proiectului “Muntele pentru toţi. Toţi pentru munte”
- vor fi refăcute marcajele montane de pe aproximativ 200 km de trasee de turism din munţii Bucegi
- vor fi realizate acţiuni de ecologizare a traseelor şi a spaţiilor de campare
- precum şi activităţi de informare şi educare a turiştilor

- În plus, va fi creată o aplicaţie pentru dispozitive mobile, cu ajutorul căreia turiştii vor putea semnala în timp real problemele de mediu şi infrastructură constatate pe traseele montane (deteriorări ale marcajelor, ale elementelor de semnalistică şi siguranţă, prezenţa deşeurilor nedegradabile).

În intervalul mai – septembrie 2018 vor fi organizate acţiuni de remarcare a traseelor ce pornesc din Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal, Râşnov, Bran, Valea Simonului şi Valea Bângălesei. Toţi cei interesaţi să se implice în calitate de voluntari în aceste acţiuni sunt invitaţi să ni se alăture. Înscrierile se fac prin intermediul formularului de pe site-ul asociaţiei: http://www.asociatiacarpati.ro/voluntariat.


De 10 ani Asociaţia Montană Carpaţi contribuie la dezvoltarea şi întreţinerea infrastructurii montane a României, organizează ateliere de iniţiere în activităţi montane şi realizează programe de educaţie montană şi pentru mediu adresate publicului larg. Fondată de un grup de iubitori ai muntelui şi ai naturii, AMC sprijină dezvoltarea durabilă a turismului montan din România şi urmăreşte informarea şi educarea populaţiei cu privire la importanţa respectării patrimoniului montan şi a mediului înconjurător.

Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a își îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura viitorul pentru Lidl și pentru societate. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, în cadrul a 5 piloni principali: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.

Mai multe informaţii despre proiect şi despre Asociaţia Montană Carpaţi sunt disponibile pe site-ul http://www.asociatiacarpati.ro/.

No comments:

Post a Comment

Comentarii