Wednesday, July 19, 2017

Social Media for Parents 2017: Parenting Trends


Cum spuneam și mai devreme pe Facebook, mă bucur că am avut ocazia să particip și anul acesta la Social Media for Parents, să ascult prezentări și oameni faini, să mă reîntîlnesc cu colegii din online (că tot zicea Cristian China-Birta că ne facem singuri un mare deserviciu dacă ne numim doar bloggeri, că așa doar limităm ceea ce facem. Noi creăm conținut, îl diseminăm, avem o comunitate etc.)

I. Parenting Trends

Prima parte a fost dedicată tendințelor în parenting, moderator Sonia Argint Ionescu, prezentator TV și fondator doer.ro.

Astfel, Urania Cremene, Parenting trainer, speaker și coach, autoarea proiectului allaboutparenting.ro, a deschis ziua cu o prezentare pe tema stimei de sine la copii.

Strategii pentru creșterea stimei de sine la copii


Oamenii se nasc având stimă de sine, dar pe parcursul timpului, nu se mai simt liberi să fie așa cum sunt. Așa că noi, părinții, față de copiii noștri nu trebuie să creștem stima de sine, ci doar să o păstrăm și să o readucem atunci cînd scade.

Există o serie de concepte pe care mulți le confundă între ele: stima de sine (self esteem), imaginea de sine (image esteem) și egocentrism (ego esteem). Urania a explica diferența dintre ele și a dat exemplul următor, foarte sugestiv: dacă ar fi să urci un munte știind că nu te așteaptă nimeni acolo, nici un spectator, nici un admirator, nici un like pe facebook - ai mai urca? Dacă da, atunci asta ține de stima de sine (faci ceva pentru plăcerea acelui lucru, pentru tine, satisfacția e intrinsecă); dacă nu, atunci asta e imagine de sine (vrei să dai bine, să arăți cumva în ochii celor care te urmăresc).

În încheierea discursului său, Urania a propus exercițiul recunoștinței: zilnic, să te gîndești la lucruri pentru care ești recunoscător. Și astfel poți să îți păstrezi stima de sine, fără să pici în mania imaginii de sine.

***

Dr. Sorin Cadar, medic primar ORL, președintele Asociației de Homeopatie Clinică, a oferit apoi sugestii privind bagajul de vacanță, în materie de medicamente.

Trusa de vacanță pentru o vară fără griji

Potrivit dr Cadar, care citează studii existente, 80% dintre afecțiunile copiilor sunt Iatrogenii - adică afecțiuni ireale, inexistente, induse sau provocate de părinți, medici etc.

Doctorul a reiterat ideea pe care deja ar trebui să o știm noi toți părinții: medicamentele sunt pentru ameliorarea febrei, nu pentru combaterea ei. Pentru că febra e bună, e un semnal dat de creier ca sistemul imunitar să intre în acțiune. Am auzit din nou, și e bine să repetăm des, că pentru temperatură sub 38,5 grade, nu dăm antiinflamatoare nonsteroidiene. Dar putem da remedii din bătrîni sau remedii homeopateice. Iar dr Cadar a enumerat o serie dintre ele, pentru cine dorește să le încerce (eu le știam pe aproape toate, așa că mi-a prins bine confirmarea și lărgirea listei):
Aconitum Napellus - pentru febra uscată, acea febră cu fața roșie a copilului și fără transpirație. Recomandat diluție CH 15 sau 30
Belladona - pentru febra înaltă, cu transpirație abundentă. Recomandat diluție 9 sau 15 CH.
Mercurius solubilis - pentru febra cu durere în gît

Când copilul înregistrează temperatură peste 38,5, administrăm inflamatorii nonsteroidiene (Ibuprofen, Paracetamol), dar minim 4 zile, nu oprim administrarea după o zi sau două, pentru că a trecut febra, trebuie să scadă inflamația complet.
Peste 39,5 - e cel mai bine să consultăm un medic, pentru că deja poate fi vorba de bacterii. Nu administrăm antibiotic nici singuri, și nici la recomandarea medicului, dacă nu se efectuează analize de laborator care să confirme infecția bacteriană. Statistic, 80% din afecțiuni sunt virale, or nu s-a inventat încă un antibiotic anti-viral.

dr Cadar continuă lista de remedii homeopate pe care le putem administra și în alte zone decît febră. Greața și voma se combat cu:
Nux Vomica - dacă vomatul îl liniștește pe copil și apoi poate merge la joacă
Ipeca - dacă cel mic rămâne letargic și după voma repetată. Se recomandă administrarea des, la 5-10 minute.
Iar dacă e grav, trebuie mers la medic.
Gastrocinezine - este un medicament homeopatic mai complex, care conține extrase din cele de mai sus.

În caz de traumatisme se poate administra Arnica Montana, diluție 9 sau 15 CH la 15 minute, apoi mai rar, când trece timpul de la traumatism. Există și unguent cu Arnica Montana, care se aplică local.

Potrivit dr Cadar, este importantă sursa de achiziție a medicamentelor homeopatice pentru a asigura calitatea vindecării.

În concluzie, trusa de vacanţă, potrivit dr Cadar, trebuie să conțină:
- un antiinflamator non-steoridian
- un antialergic
- un antiemetic (contra greață-vărsături)
- un dezinfectant nazo-faringian (există picături ce pot fi folosite şi la ochi, şi la urechi, şi la nas)
- un dezinfectant digestiv
- şi Arnica.
Acestea pot fi alopate sau homeopate.

***

De ce cuplul este o prioritate pentru copii? - cu Domnica Petrovai, psiholog și psihoterapeut, fondator Școala pentru cuplu și Mind Education Health.Copiii învaţă cel mai bine în relaţia cu adulţii, din probleme reale de viaţă, de la părinţi, din cuplu. Învaţă empatia, acceptarea şi înţelegerea, identitatea şi auto-controlul, feminitatea şi masculinitatea, etc . 
Copilul are nevoie să se simtă în siguranță pe de o parte, în relația cu părinții, iar pe de altă parte, în relația cu profesorii, la școală. 
Copilul învață ce este o relație din felul în care îi vede pe părinți că relaționează. Felul în care se rezolvă problemele în familie îl învață pe copil cum să-și rezolve problemele. 

Psihologii spun că intervalul de vîrstă de 10-12 ani este perioada în care toate acele pasiuni exersate acum le vor face cu plăcere toată viața. Așadar, este foarte important să-i încurajăm pe copii să exploreze activități non-stereotipe, activități pentru care au un interes mai scăzut, sau care chiar le displac de tot. În felul acesta îi și ajutăm să-și crească reziliența, consecvența în a face ceva pînă termină, pînă le iese.

Cînd noi, părinții, cuplul, nu suntem disponibili emoțional pentru copi, acesta simte abandon, se simte respins, pentru că identitatea lui depinde de cum îl simte fiecare dintre noi pe partener.

Cîteva lucruri foarte important pentru cuplu, în opinia Domnicăi Petrovai:
- să găsești timp ca să te reapropii de partener
- să faci ceva nou pentru partener
- rutina este la fel de importantă, acele lucruri pe care le facem mereu împreună (de exemplu, să alergăm împreună în parc sîmbăta)

***
De ce, cînd și cum le vorbim copiilor despre bani? - așa s-a numit prezentarea lui Adrian Asoltanie, Trainer de educație financiară, Selftrust Academy.


Banii sunt ca sexul. Nu pentru că se termină repede, ci pentru că îi interesează foarte tare pe copii. Şi la fel ca şi educaţia sexuală, şi pe cea financiară copilul o poate învăţa de la noi, de la părinţi, sau de te miri unde şi cum! Şi la fel cum educaţia sexuală nu e despre sex, ci despre cunoaştere, igienă, sănătate, relaţii, încredere, etc., la fel nici educaţia financiară nu este despre bani, ci despre viaţă! 


Asoltanie a explicat apoi princpiul referitor la cîștig, economisire, cheltuire și dăruire. Fiecare dintre aceste componente financiare îl învață pe copil câteva valori:
Earn (cîștig) îl învață despre valoare, risc, creativitate (cînd nu ai bani să-i cumperi ceva copilului, dacă îi spui sec "nu avem bani", ai terminat discuția iar el s-a și supărat; dar dacă îi spui "Cum facem ca să avem?" îi pui creativitatea la lucru), timp, negociere, încredere, inițiativă, respect, calitate, efort, voință.
Save - 50% din banii cîștigați trebuie să fie economisire - care îi învață pe copii despre răbdare, cumpătare, alegere, focus, valoare, consecvență (pentru că trebuie să pui mereu deoparte acea sumă convenită ca să-ți iei un lucru mai mare la final), libertate.
Spend - 40% din bani se cheltuie, dar asta îi învață pe copii despre valoarea lucrurilor, despre calitate etc.
Give - 10% sunt bani de dăruit, iar așa copilul învață despre generozitate, altruism, compasiune, echilibru, realism, sacrificiu, recunoștință. Puteți găsi împreună o cauză pentru care să ofere acești bani.

Așa s-a încheiat prima parte a conferinței de astăzi.

No comments:

Post a Comment

Comentarii