Thursday, June 2, 2016

Dacă dragoste (între părinţi) nu e, nimic (bun pentru copii) nu e!

Numai mâine nu-i poimâine. Adică sâmbătă, 4 iunie, ziua când Esther Perel va veni la evenimentul "Umbrele Intimităţii" în România. 

Pentru că mi-a plăcut foarte mult mesajul trimis de Otilia ieri, cu această ocazie, vă transmit şi vouă mai jos fragmente din poveste:
"Este un moment plin de emoție pentru Gaspar și pentru mine, fiindcă vom întâlni una din acele ființe care, atunci când le ai în preajmă, te ating și îți schimbă viața. Azi vreau să povestesc cu voi despre cum intimitatea părinților îi face pe copii mai stabili emoțional și mai fericiți. Un capitol pe care Esther îl numește Când cei trei îi amenință pe cei doi, subiect pe care ea îl va prezenta părinților români în al doilea atelier de sâmbătă 4 iunie.
Mai întâi eram noi doi. Care ne iubeam și ne sărutam năvalnic și nu ne ascundeam iubirea. Clipele noastre erau umplute cu dragoste, iar timpul petrecut împreună nu ne mai ajungea. Din iubirea asta mare și pasională s-a născut un copil. Sau doi, sau poate trei. Iar acum ne amintim de cât de pasionali și tandri eram unul cu celălalt doar când privim filme de dragoste. Și atunci simțim durere. Unii dintre noi o numim nostalgie. Poate e. Dar știu sigur că e acolo mai ales durerea că nu mai suntem în contact cu acele clipe în care noi eram atât de iubiți. Acum dăm iubire copiilor noștri în majoritatea timpului. Atunci eram fericiți fiindcă treaba noastră era să dăm și să primim iubire. Motivul pentru care noi de fapt trăim, nu?
După ce avem copii, ajungem să credem cu tărie că ei vor fi fericiți dacă toată atenția noastră se duce asupra lor. Ne punem relația pe hold, fiindcă ne gândim că am investit în ea în primii ani ai iubirii noastre și ne amăgim că, dacă ne concentrăm pe copii, ei vor avea numai de câștigat, iar relația noastră va rămâne la fel de puternică.

Nu e așa... Copiii înfloresc în spațiul intimității create de părinți. Ei se simt în siguranță când își văd părinții având gesturi tandre unul față de celălalt. Dacă mama și tata se iubesc, înseamnă că nu ni se poate întâmpla nimic. Mulți dintre noi nu ne amintim dulceața și tandrețea din relația părinților noștri. Iar acest lucru ne-a făcut să ne simțim dezgoliți. Fiindcă ne lipsea pătura caldă a afecțiunii dintre părinți. Și ne era frig fără ea..."
Un articol în care Otilia a scris mai multe astfel de povești găsiți aici
Un alt articol de referință pe intimitatea la români a scris Gaspar aici.

Mai spune Otilia:

"... trăim o durere foarte profundă, greu palpabilă, fiindcă nu s-a vorbit niciodată despre ea: aceea că mama și tata nu s-au iubit destul sau că nu le-am văzut iubirea. Cum să nu ne doară? Fiindcă majoritatea dintre noi din acea iubire ne-am născut. Iar după ce am venit pe lume, nu ne-am mai văzut cuibul. Și da, doare!

De aceea, e nevoie să ne reaprindem flacăra pasiunii și a iubirii în relația de cuplu. Mai întâi pentru noi înșine, iar apoi pentru copiii noștri. Fiindcă, vedeți? subconștient copiii noștri preiau dureri de la noi. ... "


Despre cum ne reapropiem în intimitatea cuplului va povesti Esther Perel în atelierul al doilea, cel dedicat părinților și intitulat Părinții chiar fac sex: este ușor să uităm că, înainte să fim părinți, am fost iubiți. Descriere și înscriere aici.

Mai jos vedeți un film cu Esther Perel despre ce se întâmplă cu intimitatea părinților după ce apare copilul. Un teaser pentru al doilea atelier!
LIVE: Iar aceia dintre voi care nu pot ajunge să o vadă pe Esther sâmbătă, în Club Bamboo București din Str. Tuzla 50, o puteți urmări online, fie în limba română, fie engleză. Înscriere aici
CARTE: La sfârșitul fiecărui atelier, Esther Perel va da autografe pentru cartea sa Inteligența Erotică, care va fi re-editată de Curtea Veche Publishing și va fi disponibilă la conferință.
CONFERINŢĂ: Există reduceri de preţ pentru participarea la ambele ateliere, pentru ambii parteneri ai cuplului.

LIVE TEXT: De asemenea, eu, Anca Ilie @ B24Kids, voi încerca să sintetizez aici, în articole dedicate evenimentului, transmise direct de la faţa locului, idei din cadrul celor două ateliere. 

Ne vedem sâmbătă, 4 iunie!

No comments:

Post a Comment

Comentarii