Friday, February 22, 2013

Întâmplări din Oceanul de Cleştar

Duminică, 24 februarie, începând cu orele 11.00, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" îi aşteaptă pe toţi curioşii, elevi şi adulţi, la cea de-a doua conferinţă a acestui an, din cadrul programului interactiv şi interdisciplinar, "Întâlnirea de Duminică".
Săptămâna aceasta, programul continuă cu invitaţia dr. Aurora Stănescu - specialist la „Antipa” - de a descoperi Întâmplările din Oceanul de Cleştar.

Pentru fauna marină, Oceanul Arctic este un locul în care viaţa pare să nu cunoască limite morfologice sau fiziologice. Cea mai rece întindere de apă de pe Pământ, Oceanul Arctic este acoperit, în majoritatea timpului şi aproape în totalitate, de gheţuri. Litoralul şi adâncimile sale sunt gazda unei biodiversităţi remarcabile, în ciuda condiţiilor extreme care caracterizează acest mediu particular de viaţă.

Animale care pot supravieţui în Oceanul Arctic sunt perfect adaptate acestui loc de viaţă, îngrijorarea cercetătorilor care afirmă că, odată cu încălzirea globală creşte şi riscul ca unele dintre aceste specii să dispară, fiind îndreptăţită.

Participanţii la conferinţă vor afla informaţii interesante despre diatomeele care trăiesc în gheaţă, despre micile crustacee fără de care nu ar trăi balenele, despre rechinii mărilor reci şi, nu în ultimul rând, despre peştii, morsele şi urşii polari pentru care, „palatul de cleştar” al apelor arctice înseamnă supravieţuirea.

Sunt aşteptaţi toţi cei care, interesaţi de fauna arctică, vor să participe la o prezentare a speciilor din zonele reci, cu puțin înainte ca unele dintre ele, afectate de schimbările climatice din ultimii ani, să devină amintirile noastre dintr-un viitor nu foarte îndepărtat.

Pentru mai multe detalii şi înscriere accesaţi www.antipa.ro sau pagina de Facebook a Muzeului ”Antipa”.

No comments:

Post a Comment

Comentarii