Friday, August 10, 2012

Nopţi cu Perseide

În nopţile de sâmbătă 11 august spre duminică 12 august, şi duminică 12 august spre luni 13 august se poate observa fenomenul numit Perseide.Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, ca de obicei, în luna august îşi face apariţia curentul de meteori Perseide. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanţelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului va veni pe 12 august, la în jurul orei 16, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulți meteori. Cum la noi atunci este zi, rămâne să obsevăm în noaptea de dinainte (11 spre 12 august) și în cea de după maxim (12 spre 13 august).

Cea mai buna perioadă de urmărire este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia este o „perseidă”.

No comments:

Post a Comment

Comentarii