Friday, May 22, 2015

Fondul Ştiinţescu finanţează 8 proiecte ale profesorilor de ştiinţe exacte din Bucureşti

Fondul Științescu, aflat la ediția pilot, finanțează 8 proiecte ale profesorilor de gimnaziu care și-au propus să stimuleze pasiunea elevilor pentru științele exacte. Suma totală a finanțărilor este de 119.989 lei. 
sursa foto
Câștigătorii au fost selectați de un juriu independent, format din persoane cu experiență în diverse domenii corelate cu științele exacte. Competiția de proiecte s-a adresat profesorilor de matematică, fizică, chimie, biologie și informatică din sectoarele 2, 3, 4 și 6 din București și a oferit finanțări în valoare totală de 120.000 de lei.
sursa foto

Fondul Științescu este un fond de finanțare dezvoltat în parteneriat de BRD – Groupe Société Générale, Romanian-American Foundation și Fundația Comunitară București și este sprijinit de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Programul de finanțare și-a propus să caute profesori cu idei de predare a disciplinei lor care să implice activ elevii și care să inspire alți profesori.

Proiectele câștigătoare sunt:

1. Studiul online al vieții păsărilor - îşi propune construirea unei case pentru păsări, care va transmite live pe Internet imagini din interior (diurne şi nocturne) pentru studiul şi observarea elementelor cheie din viaţa păsărilor din Bucureşti. Proiectul este coordonat de Cristina Păcurar, profesor de biologie de la Școala Gimnazială “Petre Ghelmez”.

2. Pietre prețioase și semiprețioase - realizarea unei enciclopedii care va cuprinde aspecte din tratarea transdisciplinară a subiectului pietrelor prețioase și semiprețioase, dar și dezvoltarea unor competențe artistice. Proiectul este coordonat de Mădălina Crăciunescu, profesor de chimie de la Școala Gimnazială “Petre Ghelmez”.

3. Apa și importanța ei - își propune să familiarizeze elevii cu importanța apei, proprietățile ei dar și cu informații despre poluare. Copiii vor învăța interactiv prin vizite de documentare la stații de captare și stații de epurare a apelor reziduale și laboratoare de cercetare din diferite instituții. Proiectul este coordonat de Gabriela Nicolae, profesor de fizică la Școala Gimnazială nr. 97.

4. Studiul instrumental al astronomiei - presupune dotarea cercului de astronomie al şcolii cu un telescop newtonian şi planetarium şcolar, care să faciliteze studierea astronomiei prin observaţii de zi si de noapte dar şi prin exerciţii practice. Proiectul este coordonat de Maria Andon, profesor de matematică la Şcoala Gimnazială “Petre Ghelmez”.

5. Să explorăm lumea din jurul nostru! - dezvoltarea unui cerc interdisciplinar de științe, în care elevii din clasele gimnaziale să lucreze împreună, să investigheze și să descopere tainele fenomenelor care alcătuiesc lumea în care ei trăiesc. Proiectul este coordonat de Oana Ghimbaș, profesor de fizică, de la Școala Gimnazială “Emil Racoviță”.

6. Lumina care ne ”luminează”! - presupune înțelegerea prin experimente a conceptelor de bază legate de lumină.  Proiectul este coordonat de Gabriela Niculescu, profesor de matematică la Școala Gimnazială nr. 190.

7. Târg de știință - va antrena elevi în experimente de știință și prezentarea acestora către publicul larg. De-a lungul ultimelor două luni de școală, elevii vor pregăti experimente/proiecte bazate pe ideile proprii. Ei vor lucra în echipe și vor fi stimulați să își ducă munca la bun sfârșit și să o prezinte timp de două zile de Târg realizate în curtea școlii în prezența părinților și a invitaților. Proiectul este coordonat de Anca Bontaș, profesor de biologie la  Scoala Gimnazială nr. 20.

8. Calypso - un club de știință care se va desfășura în perioada de vară și îsi propune să mențină contactul elevilor de gimnaziu cu școala și să le ofere alternativă la lipsa de activitate de-a lungul vacanței mari. Proiectul va fi coordonat Anca Bontaș, profesor de biologie, Școala Gimnazială nr. 20.

sursa foto

Proiectele câștigătoare vor putea fi puse în practică în perioada 30 aprilie – 31 iulie 2015. Propunerile de proiecte au putut fi aplicate între 20 februarie și 23 martie 2015, ora 23:59 sub forma un formular online, disponibil pe www.bucuresti.stiintescu.ro. Tot aici vor fi disponibile și detalii despre proiectele câștigătoare.

No comments:

Post a Comment

Comentarii