Wednesday, March 6, 2019

Capernaum. Un film de Oscar, despre haos și speranță, în zilele noastre

Un băiat de vreo 12 ani, dar mărunțel, apare în prim plan cu cătușe la mâini. În sala de judecată aflăm că își dă în judecată părinții... pentru că l-au născut. Nici nu mai știe câți frați are, și dorm toți claie peste grămadă, într-o casă insalubră, dintr-un cartier la fel de infect. Își iubește sora mai mare și încearcă să o salveze de la destinul de fată în țările arabe sărace - vândută, practic, de soție unui posibil protector al întregii familii. Și așa mai departe. Totul bine împletit cu muzica semnată de Khaled Mouzanar (eu cred că voi reține numele acesta și îl voi mai căuta). Planurile terestre și cele simbolice se întretaie, construcția nu este liniară, cronologică, dar foarte bine articulată.



Capharnaum, menționat în Vechiul Testament, înseamnă "Satul lui Nahum", în ebraică, era un sat de pescari întemeiat în timpul lui Hasmoneans, aflat în nordul țărmului Mării Galilee. Are o populație de aproximativ 1.500 de oameni.
Dar asta aveam s-o aflu, sincer, după ce am văzut filmul cu acest nume, căci cultura mea ebraico-religioasă este mult prea redusă ca să fi știu dinainte. Se pare că orașul Capernaum este în Biblie scena mai multor acte și incidente din viața lui Iisus, după gonirea din Nazareth (menționat în Matei). Simbolic, numele desemnează locul acceptării, al confortului.

Am fost la film marți dimineață - ce aroganță din partea mea! :) Am participat, la invitația Independența Film, la vizionarea de presă a filmului CAPERNAUM, regizat de Nadine Labaki.


Filmat în haoticele cartiere din Liban, CAPERNAUM prezintă povestea inspirațională a unui băiețel care se luptă să supraviețuiască sorții copleșitoare. Filmul, care a luat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018, a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină.
„Realizarea acestui film mi-a schimbat viața, m-a schimbat ca persoană, mi-a schimbat perspectiva asupra lucrurilor, lăsându-mi o senzație de vinovăție care nu mă părăsește niciodată. Nu poți fi cu adevărat la fel după o astfel de experiență. Este ca și cum nu mai ești îndreptățit să fii fericit, ca și cum nu mai ai dreptul la o viață normală odată ce ai trăit o astfel de experiență. Te schimbă pentru totdeauna.”– marturisea Nadine Labaki.
Protagonistul debutant Zain Al Rafeea, un refugiat sirian fără vreun fel de experiență actoricească, joacă rolul unui băiat libanez (Zain) care fuge de părinții săi neglijenți, ajungând să-și poarte singur de grijă, până când găsește adăpost în șubreda casă a lui Rahil (Yordanos Shiferaw), o refugiată etiopiană, și a bebelușului ei, Yonas (Boluwatife Treasure Bankole).

Având o distribuție alcătuită în totalitate din actori non-profesioniști, interpretând personaje ale căror vieți sunt strâns corelate cu ale lor, Capernaum reprezintă al treilea film la care Nadine Labaki semnează scenariul și regia.




Absolventă a Universității Saint-Joseph din Beirut, Labaki debutează la Cannes în 2007 cu premiera tragicomediei romantice Caramel (în care interpretează rolul lui Layale), urmată de premiatul Where Do We Go Now? (2011, unde Labaki este Amale), care rămâne până în prezent filmul cu cele mai mari încasări din Liban.
„Dacă urmărești un film ale cărui personaje nu au trăit cu adevărat acele experiențe, nu are același impact asupra ta. Impactul este mult mai mare când știi că ai în față persoane reale care chiar se confruntă cu acele provocări.”- a declarat Nadine Labaki.

Filmul intră pe ecrane pe 8 martie și va rula la cinema în țară astfel:

BUCUREȘTI
CINEMA CITY COTROCENI
CINEMA ELVIRA POPESCU (avanpremiera 6 Martie)
CINEMA EUROPA
GRAND DIGIPLEX BANEASA
HOLLYWOOD MULTIPLEX
CINEMA UNION
CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI ROMÂN – din 15 martie

ARAD - CINEMA ARTA
BOTOȘANI - CINEMA UNIREA 
CLUJ - CINEMA VICTORIA
CONSTANȚA - CITYPLEX
PITEȘTI
TRIVALE
CINEMA SEBASTIAN PAPAIANI
SF. GHEORGHE - CITYPLEX (subtitrat in româna și maghiară)
TÂRGU MUREȘ - CINEMA ARTA
REȘIȚA - CINEMA DACIA
TIMIȘOARA - CASA ARTELOR - din 12 martie

No comments:

Post a Comment

Comentarii