Thursday, December 5, 2013

Fluturi exotici la Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă seria conferinţelor din cadrul proiectului „Istoria lumii vii în 10 exponate”.

Acest proiect este realizat de către Muzeul „Antipa” în colaborare cu revista educaţională ”Terra Magazin” şi îşi propune să prezinte elevilor şi publicului larg, 10 dintre cele mai importante piese din expunerea permanentă a Muzeului.

Duminică, 8 decembrie 2013, vă invităm, în Sala Multimedia, să participaţi la conferinţa intitulată Exemplare remarcabile de fluturi exotici în expoziţia permanentă a Muzeului “Grigore Antipa”, susţinută de către specialistul Antipa, Dr. Mihai Stănescu.

În primii ani ai secolului XX, dr. Grigore Antipa aduna cu asiduitate materiale destinate expoziției ce urma să se deschidă în noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală din București.

Exemplarele de insecte exotice ce urmau să încânte ochii publicului bucureștean au fost cumpărate de la firma „Staudinger&Bang-Haas“ din Blasewitz (azi cartier în Dresda), unul dintre cei mai importanți comercianți de insecte din lume la acea dată.

O buna parte a exemplarelor achiziționate în urmă cu mai bine de un secol pot fi admirate și azi în sectorul dedicat prezentării faunei mondiale de insecte.

Conferința prezintă documente de arhivă inedite din perioada perfectării tranzacției cu firma germană și 7 dintre cele mai interesante exemplare achiziționate cu acest prilej de dr. Grigore Antipa.

Alături de o incursiune în lumea colecționarilor de insecte de la începutul secolului trecut, vor fi prezentate detalii legate de biologia și adaptările unor specii remarcabile de lepidoptere exotice din fauna mondială.

Piesele „vedetă” vor fi „dezvăluite” treptat, în fiecare lună, conferințele de la Muzeu și articolele lunare din revista Terra Magazin prezentând informații mai puțin cunoscute despre comorile din patrimoniul cultural și științific deținut de către Muzeul „Antipa”. Cu ocazia Nopții Muzeelor 2014, traseul topului celor 10 piese din Muzeul „Antipa” va putea fi străbătut de toți cei care vor participa la acest eveniment.

Participarea la eveniment se face pe baza biletului de vizitare a Muzeului: elevi şi studenţi – 5 lei, pensionari – 10 lei, adulţi – 20 de lei.

Rezervarea locurilor se face pe adresa de email: florentinap@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31.

Detalii: www.antipa.ro şi pe pagina de Facebook a Muzeului Naţional de Istorie Naturală ”Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.

No comments:

Post a Comment

Comentarii