Saturday, April 28, 2018

Top 20 cele mai bune filme în care se joacă baschet din toate timpurile

Esquire a publicat recent un top al celor mai bune 20 de filme realizate vreodată, pe tema baschetului.

Un articol de Jake Kring-Schreifels, în Esquire

Traducere și adaptare de Anca Ilie
articolul original poate fi citit aici
"îmbogățit" cu trailerele filmelor, poate vă face poftă vreunul să-l re-vedeți


foto: Buena Vista Pictures / 20th Century Fox / New Line Cinema by Esquire

E de la sine înțeles de ce Jesus Shuttlesworth, unul dintre cei mai buni atleți pe care i-a produs vreodată industria cinematografică, numește baschetul “poezie în mișcare”. Atunci cînd este jucat bine, acest sport reprezintă o celebrare a grației, puterii și mișcării, pe muzica scîrțitului ghetelor pe parchet. Însă filmele știu că baschetul doar rareori atinge această viziune utopică - cel puțin pînă cînd jucătorii învață să devină o echipă.

Asemenea majorității sporturilor înfățișate pe marele ecran, și baschetul driblează spre propriile ritmuri familaire, oferite narative și slamdunk-uri în cele patru sferturi. Se bazează pe antrenori principali cu rol de transformatori din punct de vedere cultural, o grămadă pestriță de staruri arogante, precum și pe drama inerentă a camerei de filmat, care surprinde tabela de marcaj.

În aceste drame sunt îmbibate o varietate de chestiuni politice și sociale, majoritatea deopotrivă complicate și rezolvate cu sunetul dulce de piele și nylon. March Madness sau nu, iată care sunt cele mai bune 20 de filme despre baschet din toate timpurile, potrivit Esquire.

20. CELTIC PRIDE

produs de Buena Vista Pictures, 1996
O comedie scrisă în coproducție de Judd Apatow și Colin Quinn despre doi fanatici ai Boston Celtic,s care își adoră echipa preferată. Disperați ca Celtics să bată Jazz în finala NBA, Mike (Stern) și Jimmy (Dan Akroyd) îl răpesc pe cel mai bun jucător de la Utah, Lewis Scott (Damon Wayans), lucru care inevitabil are implicații mai mari decît doar rezultatul final al meciului de baschet. Este mai mult un sketch decît un film, dar îl vedem aici pe Christopher McDonald - Happy Gilmore – jucînd rolul capriciosului antrenor al Utah.

19. LIKE MIKE
Produs de 20th Century Fox, 2002
Cîștigător al premiului pentru cele mai multe medalii NBA într-un singur film, “Like Mike” spune povestea fantastică a lui Calvin Cambridge (Lil’ Bow Wow), un orfan în vîrstă de 14 ani, care încalță niște ghete vechi, cu inițialele șterse “M.J” înăuntru. Abilitățile lui sporesc instant la nivel de superstar, făcînd ca echipa de ficțiune Los Angeles Knights să îl ia ca jucător. Pare mai degrabă un scenariu scris de o echipă de marketing. Eroul găsește figura paternă pe care a căutat-o mereu în colegul său mai în vîrstă (jucat de Morris Chestnut), lucru care conferă acestui scenariu infuzat de branduri o trambulină în carieră, exact gravitatea emoțională de care are nevoie.


18. TEEN WOLF
Produs de Atlantic Releasing Corporation, 1985
Pentru mai mult de un minut, întreaga sală amuțește. Michael J. Fox tocmai s-a transformat într-un vîrcolac și începe să dribleze mingea de baschet în fața coechipierilor înmărmuriți și a fanilor stupefiați. În cele din urmă, preia avantajul după ce sprintează pe tot terenul și finalizează cu un slam dunk; șocul groazei se transformă în final într-o surpriză fericită. Puștiul ăsta știe în sfîrșit să joace!

Filmul însă este foarte slab în termeni de portretizare a calităților baschetului, dar Teen Wolf, cum îl numesc colegii, devine cumva un atlet incredibil, o celebritate minoră care se chinuie să își valorifice instinctele sălbatice. Logica este absurdă, dar Fox are farmec, chiar și pe timp de lună plină.17. THE BASKETBALL DIARIES

Produs de New Line Cinema, 1995

 
Prima oară cînd începe să dribleze, este clar că Leonardo DiCaprio nu știe să joace baschet. Dar hotărîrea sa nu contează de fapt în “The Basketball Diaries”, bazat pe memoriile cu același titlul ale poetului Jim Carroll. Statutul de star care joacă în “cea mai tare echipă de baschet din Liceul Catolic din New York” arde repede și cu flamă pentru Carroll, care este abuzat sexual de antrenor și se cufundă într-o dependență de droguri distructivă. Este o descriere mohorîtă a potențialului atletic irosit. În loc să îl ajute să iasă din asta, baschetul oferă o idee a ceea ce ar fi putut să fie. 16. SUNSET PARK

Produs de Tristar pictures, 1996


foto: Shutterstock, by Esquire

Un alt film din “panteonul filmelor cu jucători albi de baschet”, filmul “Sunset Park” spune povestea unei profesoare de sport dintr-un liceu de negri (Rhea Perlman), care preia echipa de baschet a liceului ca să cîștige niște bani în plus. Dar în cursul acestei preluări, ea reușește să transforme un grup talentat, dar disfuncțional, într-un produs strălucitor. Scenele cu baschet însă sunt slăbuț editate, întrerup doar arareori desfășurarea unui sezon plin de clișee. Încercați sa savurați lucrurile mărunte, cum ar fi faptul că Perlman învață și apoi predă într-un mediu rău famat.
15. FAST BREAK

foto: Alamy, by Esquire
Produs în 1979

Dacă faceți parte dintre aceia care au învățăt baschet doar din filme, atunci cu siguranță credeți să New York este singurul loc care mustește de talente de primă mînă din care antrenorii de colegiu au uitat să facă recrutări. “Fast Break” ddublează această premisă, în care deținătorul unui magazin de delicatese (Gabe Kaplan) își împlinește visul de a antrena baschet atunci cînd acceptă antrenarea echipei unui liceu minuscul din Nevada. Înainte să-și părăsească soția și s-o ia spre vest, el adună o mînă de puști din oraș cărora vrea să le acorde a doua șansă. Înotînd printre problemele echipei lui, arde etapele competiționale ca să ajungă la marele joc împotriva echipei Nevada State.

14. SEMI-PRO

Produs de New Line Cinema, 2008

Un tribut adus anilor 70s – culori, tunsori, sexism - “Semi-Pro” îl scoate în prim-plan pe Will Ferrell în rolul unui proprietar, antrenor, jucător din American Bascketball Association. Numele personajului este Jackie Moon, un “one-hit wonder” la echipa Flint Tropics. Îi atîrnă deasupra capului sabia fuziunii cu o echipă de NBA, dar îl ia pe fostul jucător de la Celtic (Woody Harrelson) și reușește să își păstreze poziția. Faptul că echipa dorește să încheie competiția pe primele patru locuri e tot ce trebuie să știți despre o comedie cu Andre 3000 care prezintă Alley-oop și Ferrell care se joacă cu un urs grizzly ca să își convingă fanii să vină la meciuri.

13. ONE ON ONE

foto Shutterstock, by Esquire


“One on One” nu a îmbătrînit frumos pentru că el conține hărțuire sexuală și abuz asupra jucătorilor. Acestea fiind spuse, filmul potretizează niște performanțe puternice din partea actorului cu părul mare Robby Benson, care joacă rolul jucătorului cu ochii mari Henry Steele, și pe Annette O’Toole, care îl învață pe Henry și inevitabil se îndrăgostește de fenomenul care este acesta. Drama centrală vine din faptul că antrenorul principal amenință că îi retrage bursa. Henry realizează că în afara baschetului nu știe să facă nimic, nu prea are mari calități. Este copleșit de cerințele din partea antrenorului, dar salvează sezonul cu jocul său.

12. REBOUND: THE LEGEND OF EARL “THE GOAT”


Produs de HBO, 1996

La începutul filmului, un reporter îl întreabă pe Kareem Abdul-Jabar care este cel mai mare jucător pe care l-a văzut vreodată. Acesta răspunde: Earl Manigault, aka “The Goat”. Adică exact subiectul acestui film biografic produs de HBO, avîndu-l ca protagonist pe Don Cheadle. Filmul prezintă ridicarea, căderea și reabilitarea legendei jucătorului de la Harlem. Un apărător și săritor prolific, Manigault își ratează șansa la colegiu și ajunge dependent de droguri, irosindu-și potențialul pe care un lucrător din zonă (Forrest Whitaker) îl vede în el. Reabilitarea sa ca lider comunitar este prezentata pe scurt în film, dar rămîne o parte semnificativă a moștenirii sale la New York.


11.ABOVE THE RIM

Produs de New Line Cinema, 1994

Este aproape imposibil să ții socoteală cîte dunk-uri apar în “Above the Rim”, un film care își ia titlul foarte în serios. Genul de baschet de stradă pe care il practică protagonistul filmului Kyle (Duane Martin) este în opoziție cu stilul pe care antrenorul său principal vrea ca el să-l joace. Kyle se împrietenește prea strîns un dealer de droguri din Harlem (ticălosul Tupac Shakur), al cărui frate mai mare (Leon), un fost star de liceu, ajuns gardă de corp, începe să se întîlnească cu mama lui Kyle. Rolurile – inclusiv unele mici pentru Marlon Wayans și Bernie Mac – dau forță unui turneu cu final nepașteptat, minunat și infricoșător în același timp.


(va urma)

No comments:

Post a Comment

Comentarii