Wednesday, July 9, 2014

A treia caravană a muzeelor s-a pus în mişcare


Aflată la a treia ediţie, Caravana Muzeelor invită copiii de 6-10 ani să cunoască mai bine Bucureştiul. Astfel, zece muzee şi organizaţii culturale vor găzdui, pe durata vacanţei de vară, ateliere de educaţie cultural-artistică coordonate de Global Mindscape şi realizate în parteneriat cu muzeele.

Urcaţi copiii în Caravana Muzeelor în perioada 9 iulie – 12 septembrie 2014, de miercuri până vineri, începând cu ora 10.00 (aproximativ două ore). 

Prin intermediul jocului şi al artelor, copiii vor descoperi, pe înţelesul lor, câteva secrete ale muzeelor şi tehnici artistice inspirate de obiectele de preţ găzduite de acestea. Pe care, fireşte, le vor experimenta: cu pensula în mână şi foaia albă în faţă, prin lucrări în creion, pastel, tempera, acrilic, modelaj sau chiar graffiti.

Caravana Muzeelor a fost iniţiată în 2012, numărul de muzee implicate iniţial fiind de cinci. În 2013 ne-am bucurat să avem alături copii care au parcurs patru sau chiar cinci muzee ale caravanei. Iată că la a treia ediţie numărul muzeelor a crescut, iar tematica este mult mai diversificată.

În luna iulie, atelierele se desfăşoară astfel:

Mărţişor de vară: în vizită la Arghezi (9-11 iulie, Casa Memorială Tudor Arghezi – Mărţişor)
Vasile Grigore şi secretele unei colecţii (16-18 iulie, Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar)
Foişorul de Foc şi destinul pompierilor (23-25 iulie, Muzeul Naţional al Pompierilor)
Arta contemporană pentru copii la Anaid Art Gallery (30 iulie-1 august, Anaid Art Gallery)

O noutate a acestei ediţii este Casa Memorială Tudor Arghezi – Mărţişor, unde debutează Caravana Muzeelor din acest an. Tematica este următoarea:

Miercuri, 9 iulie, ora 10.00: Despre căţei şi ce năzdravănii fac ei
Îl cunoaştem toţi pe Zdreanţă, ”cel cu ochii de faianță”, câinele cel răsfăţat ce o lecţie a-nvăţat.
La atelier vom vorbi despre animalele favorite şi vom ilustra năzdrăvăniile lor în tehnică graffiti.

Joi, 10 iulie, ora 10.00: Despre flori, albine şi miere
Tudor Arghezi nu a fost doar un mare poet, ci şi un mare iubitor de natură şi un pasionat apicultor.
Vom face cunoştinţă cu apicultorul Arghezi, vom vorbi despre albine şi despre miere, iar la atelier vom construi albinuţe şi flori colorate. Şi, desigur, vom asculta poeziile dedicate acestora.

Vineri, 11 iulie, ora 10.00: Să ilustrăm poezia
Ingredientul principal – o poezie surpriză a lui Arghezi. Vom identifica trei scene din poezie, pe care le vom ilustra şi vom avea astfel propria cărticică ilustrată.

Urcaţi copiii în Caravana Muzeelor folosind adresa caravana.muzeelor@gmail.com sau telefonul 0724.083.932 (Angelica Iacob)
Pe durata vacanţei de vară pot participa la atelierele Caravanei Muzeelor și grupuri organizate de copii, pe bază de programare.
Mai multe detalii pe blogul special dedicat proiectului: http://caravanamuzeelor.wordpress.com/

No comments:

Post a Comment

Comentarii