Saturday, May 20, 2017

Adolescenţa, anii identităţii. Sau de ce fii-mea chiar ştie mai multe decât mine!

Dacă îi spuneam cumva eu mamei sau oricui din generaţia ei că aş şti mai multe decât ea, era o mare tragedie. Ia uite la ea, că eu m-am născut direct adult! Nu ţi-e ruşine să vorbeşti aşa cu părinţii tăi? Pe părinţi trebuie să-i respecţi, pentru părul lor alb! şi altele pe aceeaşi temă.

Dar astăzi, indiferent de orice teorie de parenting sau ne-parenting, copiii noştri chiar sunt altă generaţie, au alte nevoi, trăiesc alte vremuri, alte tehnologii, mai multe cunoştinţe... şi aşa mai departe. Cu cât acceptăm mai repede lucrul acesta, cu atât mai ... naturală, uşoară va fi relaţia noastră cu ei. Indiferent de vârstă!

Şi cu atât mai mult la vârsta adolescenţei, când ei se cred buricul pământului, ei le ştiu pe toate, ei le vor pe toate, noi suntem nişte învechiţi, noi nu îi înţelegem etc. De fapt, ei doar se construiesc pe sine, în raport cu lumea înconjurătoare. Se formează ca oameni, îşi pun aripile cu care vor zbura de lângă noi.

Asta simt eu, e părerea mea. Voi vedea dacă am sau nu dreptate, dacă ideile mele se susţin - peste doar câteva zile, pe 28 mai, la seminarul pentru părinţi şi dascăli susţinut de Oana Moraru pe tema:

ADOLESCENŢA - ANII IDENTITĂŢII


Sunt rebeli, irascibili, îți împing răbdarea peste limite, te provoacă, te înfruntă, sunt pe cale să-ți confirme cele mai negre temeri. S-au retras, nu mai comunică, stau în casă, pierd ore în șir în fața ecranului, nu au prieteni, se simt neînțeleși, sunt nervoși și par să aibă urechile acoperite pentru toate cuvintele și intențiile tale bune. Mulți adolescenți trec prin faze similare - accese de independență, afirmarea identității separate de familie, testarea autorității. 
Toate sunt parte din creștere și din pregătirea plecării de acasă. Și toate sunt, de fapt, legate de transformări ale creierului, de programul natural de transformare a lor în adulți capabili de decizii și gândire critică.

Oana Moraru a susţinut evenimente dedicate celorlalte grupe de vârstă ale copiilor, despre care am scris şi noi, puteţi citi articolele pe B24Kids aici şi aici - despre grupa de vârstă 0-6 ani, precum şi despre grupa 6-12 ani aici, aici, aici, aici şi aici.

Ea continuă această serie şi vă invită să înțelegeţi imaginea adolescenţei, complicată emoțional și social, într-un atelier dedicat dascălilor și părinților cu copii între 13 și 19 ani. 
Vom răspunde, împreună, la cele mai neliniștitoare întrebări, punând sub reflector experiența mea ca mamă și ca dascăl, alături de cele mai interesante puncte de vedere ale specialiștilor în adolescență.- este adolescența doar un mit?- să am sau nu încredere în copilul meu?- cum mă apropii de el când nu mai comunică?- cum să îl ajut să evite excesele?- cum mă asigur că încă îi pot ghida alegerile?- cum îl ajut dacă nu mai învață, dacă a renunțat la școală?- cum îl ajut să aibă încredere în el?- cum îl sprijin într-o lume a presiunii sexului comercial, a snobismului, a influențelor proaste și a manipulării?- ce rol are școala în viața lui și ce tip de profesor i se potrivește adolescentului?- care sunt, cu adevărat, nevoile lui la școală? Cum arată o școală pentru mintea și inima tânărului în formare?- cum îl ajut să își găseasă vocația?
Oana Moraru vă așteaptă cu drag și convingerea că informația de calitate face diferența în viața copiilor noștri chiar de a doua zi.

28 mai 2017
Orele:10.00 - 15.00
Suportul de curs și masa sunt cuprinse în costul biletului. Prețul pentru o persoană: 250 lei.
Dar ATENŢIE! În calitate de mândru partener media al evenimentului, B24Kids oferă o reducere la preţul de achiziţie a biletelor! Tot ce trebuie să faceţi este să trimiteţi mailul de înregistrare astfel:
voceaparintilor@gmail.com, cu codul ParentingPR_B24Kids. Astfel că prețul biletului se va reduce la 200 lei. Apoi veţi primi toate detaliile de plată și programul zilei.

Pentru cine a deschis aparatele mai târziu - sau pentru reamintire - Oana Moraru este specialist în educaţie, mentor educaţional, fondator şi manager al şcoli Helikon din Călăraşi şi al agenţiei de mentorat educaţional Helikon, publică permanent articole pe tema educaţiei şi dezvoltării educaţionale a copiilor pe diverse site-uri, fondator la platformei Vocea Părinţilor.ro, susţine conferinţe educaţionale şi ateliere dedicate părinţilor şi copiilor, precum şi ateliere de evaluare a preşcolarilor şi şcolarilor... Şi nu ştiu dacă am spus tot despre Oana Moraru :)

#VoceaParintilor #OanaMoraru #ParentingPR

No comments:

Post a Comment

Comentarii