Wednesday, January 11, 2017

Atelier de grafică şi gravură pentru copii mai mari şi părinţi

Ilustraţie: Maria E. Bălan
Pentru că vârsta minimă recomandată de cei care susţin aceste ateliere este 16 ani, anunţăm şi noi tot aşa, atelier pentru copii mai mari şi părinţi. Ştiu câţiva părinţi pe care genul ăsta de ateliere îi relaxează, destinde şi destresează după vâltoarea zilei sau a săptămânii.
Acesta este susţinut de Fundaţia Calea Victoriei, şi redau mai jos prezentarea trimisă de aceştia:

Toată lumea ştie în ce constă pictura sau sculptura. Dar caţi dintre noi ştim ce înseamnă artele grafice, ce instrumente folosesc şi prin ce se diferenţiază faţă de celelate arte?

La atelierul de grafică şi gravură aflăm ce influenţe a avut descoperirea tiparului asupra apariţiei unor noi forme de expresie în artă şi cum au evoluat acestea, devenind tehnici de sine stătătoare în perioada modernă.

Ne plimbăm prin diverse epoci şi stiluri şi descoperim influenţa tradiţiei şi a instrumentelor clasice asupra noilor tehnici, aflăm ce s-a păstrat şi ce a fost transformat odată cu evoluţia tehnologiei. Ne întâlnim cu stampa japoneză şi cu expresioniştii, facem cunoştinţă cu arta pop şi cu suprarealiştii.

La final, veţi vedea acest curs ca pe o plimbare inedită printr-o lume mai puţin explorată a artei, gravura fiind o tehnică ce necesită răbdare şi atenţie, dar ale cărei rezultate sunt întotdeauna spectaculoase şi pline de surprize!

Curs 1 – Prezentare succintă a ramurilor graficii: grafica de şevalet, gravura, grafica publicitară, grafica de carte. Prezentarea unor instrumente specifice şi familiarizarea cursanţilor cu acestea. Rezultatele experimentelor pe hârtie vor fi folosite pentru a realiza o lucrare în tehnica colajului.

Curs 2 – Monotipia, tehnică a gravurii ce nu permite tirajul, va fi pusă în aplicare prin exersarea creativităţii şi explorarea spectrului cromatic.

Curs 3 – Gravură în linoleum 1 – Prezentarea tehnicii şi a etapelor de lucru, realizarea desenului şi a clişeului.

Curs 4 – Gravură în linoleum 2 – Finalizarea clişeului şi imprimarea gravurii.

Curs 5 – Grafică publicitară – Realiarea unei lucrări de grafica (afiş) folosind una sau mai multe din tehnicile învăţate.

Informaţii practice:
Atelierul începe pe 18 ianuarie, ora 19.00, cuprinde 5 şedinţe, săptămânal, miercurea, pe durata a 2 ore, costă 350 de lei, este susţinut de instructor Maria E. Bălan, la sediul Fundaţiei Calea Victoriei din str Popa Soare nr 40, etaj 1, Bucureşti.

No comments:

Post a Comment

Comentarii