Thursday, November 24, 2016

Ţestoasa roşie, un film de animaţie pentru copii, adolescenţi şi adulţi


"Ţestoasa roşie" este genul acela de film care e înţeles diferit, în funcţie de publicul care îl vede: copii, adolescenţi sau adulţi. Dar se adresează tuturor acestor categorii deopotrivă.

Filmul a deschis anul acesta Festivalul de animaţie Anim'est şi a fost în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Va intra în cinematografe din 16 decembrie.

Prin intermediul poveştii unui naufragiat pe o insulă tropicală pustie, populată doar de ţestoase, crabi şi păsări, filmul punctează etapele importante din viaţa unui om.
"Ţestoasa de mare e solitară, paşnică şi dispare perioade îndelungate în adâncurile oceanului infinit. Ne dă impresia că e nemuritoare. Culoarea roşu intens i se potriveşte şi o face să fie mai vizibilă. Ne-am gândit mult până unde să păstrăm misterul. În filmele marca Ghibli, de exemplu, cred că misterul are un rol bine folosit. Desigur că misterul poate fi fantastic, dar nu trebuie să mergem atât de departe încât să-l deconecteze pe spectator de la poveste. E nevoie de subtilitate... Şi asta, fără cuvinte, pentru că filmul nu are dialoguri. E atât de simplu să exprimi idei prin intermediul replicilor, dar sunt şi alte căi de a o face, desigur. Mă gândesc mai ales la comportamentul personajelor, la muzică şi la montaj. Iar în absenţa dialogului, sunetul respiraţiei personajelor devine mai expresiv. - Michael Dudok de Wit (regizorul filmului)
Din 16 decembrie, la cinema.


Un film de animaţie distribuit de Independenţa Film.
Titlul original: La Tortue Rouge
Regia: Mikael Dudok DeWit (laureat al premiilor Oscar şi BAFTA pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie)
Ţară: Franţa-Belgia
Durata: 80 de minute

Filmul este premiat cu Premiul Special al Juriului - secţiunea Un Certain Regard, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2016; Premiul Publicului pentru cel mai bun film şi Menţiunea Specială a Juriului din Competiţia Principală la Festivalul Internaţional de Film de la Atena.

Cui se adresează filmul?

Ţestoasa Roşie este un film de animaţie cu un important rol educativ. Este destinat atât copiilor, cât şi adolescenţilor şi adulţilor.
Publicul acestui film este în căutare de emoţii; se inspiră şi se motivează învăţând. Îi place să descopere şi empatizează. Doreşte să se implice.

Pe mine, una, m-a făcut foarte curioasă!

No comments:

Post a Comment

Comentarii