Saturday, May 7, 2011

Zilele europene ale Operei, aniversate de copii

În acest an, Zilele Europene ale Operei vor fi sărbătorite de toate teatrele lirice importante ale continentului în datele de 7 şi 8 mai - potrivit unei ştiri de pe site-ul Operei Române. Evenimentul este coordonat la nivel internaţional de Opera Europa şi RESEO, ediţia din acest reunind 103 companii din 23 de ţări europene. Obiectivul manifestării este acela de a deschide uşile teatrelor lirice pentru a permite publicului larg să descopere specificul operei şi universul “ascuns” în spatele scenei.


Sâmbătă, 7 mai (11.00) micii spectatori sunt invitaţi în Foaierul Galben al ONB la cea mai recentă premieră a Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess“: “Harap-Alb”. Celebra poveste semnată de Ion Creangă va prinde viaţă sub forma unui spectacol de balet pentru copii, în regia şi coregrafia Mariei Popa. Scenografia a fost realizată de Andreea Koch, iar colajul muzical a fost alcătuit de Maria Popa şi Alexandru Istrate din lucrările unor compozitori români precum George Enescu, Marţian Negrea şi Paul Constantinescu. Din distribuţie fac parte Alexandru Negru, Octavian Ştefănescu, Luminiţa Dincă, Cristina Osiceanu, Marian Horhotă, Adina Manda, Iulian Gliţă, Radu Andrei Udoriu, Nicolas Daniel Bohor, David Mannara, Sorin Mihai, Tudor Moldoveanu, Mircea Crăciun, Alexandru Polihron, Oana Nicolescu, Monica Iamandi, Andreea Mihai, Alina Stanciu, Florin Iancu, spectacolul fiind realizat cu participarea elevilor Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti.


sursa foto
Duminică, 8 mai este din nou rândul micilor spectatori să treacă „porţile” Operei Naţionale Bucureşti. La ora 11.00, în Foaierul Galben al ONB, va avea loc o prezentare interactivă pe tema „De ce iubim opera?”, activitate adresată copiilor de vârsta gimnaziului (clasele V-VIII). Întâlnirea va fi moderată de dirijorul ONB Vlad Conta, cu participarea mezzo-sopranei ONB Oana Andra.  Cei doi artişti îi vor conduce pe copii prin lumea operei, printre temele atinse în cadrul discuţiei numărându-se: caracteristicile spectacolului de operă în comparaţie cu alte forme de spectacol, "secretele de culise" ale unui dirijor, cum este structurată o operă, cum arată o partitură, cum se pregăteşte un solist de operă pentru un nou rol. 
În paralel cu acest eveniment se va desfăşura un atelier de creaţie pentru participanţii cu vârste mai mici (clasele I-IV), în cadrul căruia copiii vor lucra practic (desen, colaj etc.), în jurul temei „Pe scena Operei”. Atelierul va fi coodonat de Mona Silvia-Timofte, colaborator ONB şi al Muzeului Naţional de Artă al României. 
Pentru prezentarea interactivă din Foaierul Galben, accesul este liber în limita locurilor disponibile. Pentru atelierul de creaţie, din cauza spaţiului restrâns, va participa o singură clasă de copii. 

No comments:

Post a Comment

Comentarii