Thursday, July 28, 2016

August aduce Poveştile Orientului mai aproape de copii


ArtelierD îi invită pe copii în luna august la 3 ateliere creative de poveşti, după 3 autori români: Regina Maria, Mihail Sadoveanu şi Anton Pann. Poveştile sunt inspirate de personaje, întâmplări şi locuri din Orient, în cadrul expoziţiei Oglinzile Orientului, de la Muzeul Naţional de Artă al României, Galeria de Artă Românească (Calea Victoriei nr.59-63).

Programul este următorul:

1. Vom călători pe Insula Şerpilor, unde paznicul turc de far trăieşte o întâmplare de basm;

11 august, ora 11.00 - Insula şerpilor, adaptare după povestea Reginei Maria. 
Durata: 60 minute.

Insula Şerpilor face parte din volumul reeditat Poveştile Reginei Maria a României, care cuprinde o serie de treisprezece basme scrise de regină, din dragoste pentru copiii săi cât şi pentru poporul român şi miturile sale. Basmele au fost publicate pentru prima dată în limba română în anul 1923 sub titlul „Cartea de basme a Reginei Maria”.
     
2. Vom poposi în târg la Basra, vechi port din Irak, alături de un neguţător de lemn de santal, care trece proba dură a iniţierii în afaceri, cu ajutorul unui filosof.

18 august, ora 11.00 - Istorisire cu un neguţător de santal, după Divanul Persian, de Mihail Sadoveanu. 
Durata: 60 de minute.

Mihail Sadoveanul a scris în anul 1940 povestea Divanul persian, o serie de 21 de istorisiri, care ne duc cu gândul la celebrele basme ”1001 de nopți”, atât datorită temei: lumea orientală, cât şi a structurii textului, organizat ca o povestire în ramă. Sadoveanu ne invită într-o călătorie exotică, cu întâmplări despre neguţători, soţi, filosofi, meşteri şi sultani .

3. Vom râde de păţaniile cu săpun, cireşe şi covrigi, ale lui Nastratin Hogea, învăţând lucruri cu miez.

25 august, ora 11.00 - Din Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea, adaptare după Anton Pann. 
Durata: 60 de minute.

În culegerea Năzdrăvaniile lui Nastratin Hogea din 1853, Anton Pann adună şi rescrie povestiri populare celebre din literatura Orientului si folclorul balcanic, despre un personaj ager şi mucalit, căruia îi plac snoavele, Nastratin Hogea. Limba literaturii lui Anton Pann şi-a păstrat savoarea, frumuseţea şi accesibilitatea.

Sesiunile se desfăşoară sub formă de storytelling (lectură dramatizată), în spaţiul expoziţiei Oglinzile Orientului. În partea a doua, vom desena şi colora personaje şi obiecte inspirate de poveste.
Vom sta pe pernuţe, de aceea este necesară pentru cei care participă, copii şi părinţi, o ţinută adecvată, comodă.

Recomandare de vârstă: poveştile se adresează familiilor cu copii peste 4 ani.
Taxa: 25 lei/copil; 10 lei/părinte, care include şi vizitarea expoziţiei. Participarea părinţilor este opţională.
Rezervări şi înscrieri: Înscrierile se fac pe adresa de email a muzeului:educatie@art.museum.ro,
sau la telefon 021 314 81 19,cu cel putin o săptămână înainte de data atelierului ales.
Acesta este un proiect al MNAR, în colaborare cu Asociaţia ArtelierD.

Expoziţia Oglinzile Orientului aduce în faţa vizitatorilor lumea plină de culoare şi pitoresc a perioadei fanariote, a Dobrogei şi Balcicului, a mirificului Constantinopol, dar şi a Orientului Apropiat. Pentru prima dată în istoria artei autohtone, tema orientală este tratata în ansamblul ei. “ MNAR Pot fi admirate lucrări de grafică şi pictură de la Theodor Aman la Jean Steriadi, Iosif Iser, Nicolae Tonitza şi Marcel Iancu.

http://www.mnar.arts.ro/web/Programe-pentru-public/PROGRAME-PENTRU-SCOLI-SI-GRADINITE-37.

B24Kids se numără printre partenerii media ai evenimentului, alături de Agenda Culturală pentru copii, Melc Codobelc, Cursuri pentru copii, Dăscălim.
Sponsor: Top Production.
Artelier D susţine candidatura Bucureşti 2021, Capitală Europeană a Culturii.
Credit: Imaginile reprezintă grafică de Olga Drugina.

No comments:

Post a Comment

Comentarii