Thursday, January 3, 2019

Și tu ești pe lista de priorități

Cum stați cu listele de resoluții? Dacă tot suntem la capitolul retrospective și resoluții, cred că se potrivește bine acest articol, pe care l-am regăsit prin drafturi.

Și tu ești pe lista de priorități

Ai o mulţime de lucruri de făcut. Să schimbi bebeluşul, sau să hrăneşti copilul mic, sau să îl pui pe copilul preşcolar să-şi adune jucăriile de pe jos, sau să ajuţi copilul școlar cu temele pentru acasă, sau să o ajuţi pe fiica mai măricică să-şi împletească părul, sau să negociezi cu fiul adolescent, sau să pregăteşti cina, sau să bagi rufe la spălat, să strângi rufele uscate, să plăteşti facturile, să îi trimiţi un email şefului, să te conectezi cu partenerul... şi lista parcă nu se mai termină niciodată. Iar uneori, se împletesc mai multe din cele de mai sus.

Dar unde eşti tu pe propria listă?

Singurul fel în care poţi să îţi menţii "ceaşca plină", cu un termen folosit de Dr. Laura Markham, în vârtejul constant al parentajului este să ai grijă de tine însăţi chiar şi atunci când ai grijă de copil.

Adesea noi ne refuzăm dorinţele automat, fără măcar să ne dăm seama. Poate că am dori o ceaşcă de ceai atunci când ajutăm copilul cu proiectul pentru şcoală, dar “e prea mare bătaie de cap”. Poate chiar avem nevoie de o îmbrăţişare sau un plâns bun. Poate că simțim nevoia să luăm un creion și să ne exprimăm creativitatea alături de copilul care colorează și el, dar simțim că ar fi o prostie. Sau poate că avem nevoie de o vizită scurtă la toaletă, dar aşteptăm până când nu mai putem amâna.

Începând de astăzi, pune ceea ce ai nevoie pe listă şi ocupă-te cât poţi de repede! Da, se poate. Dr. Laura Markham ne arată (mai jos, un articol semnat de ea, în traducerea mea) cum putem face asta.

1. Astăzi, în timp ce ai grijă de copil, întreabă-te şi pe tine ce ai nevoie. Ai nevoie de ceva ce te-ar ajuta să îţi menţii echilibrul? Desigur, trebuie să ai grijă de cel mic. Dar ocupă-te şi de tine cât de curând. Ştiu că nu poţi să cumperi un bilet pentru Hawaii, dar în fiecare clipă există şi un lucru mărunt care te hrăneşte fizic, emoţional, mental sau spiritual. Găseşte-l şi oferă-ţi-l.

Dacă e ceva de care ai nevoie cu-adevărat, cum ar fi somnul, fă-ţi un plan. Să zicem că cel mic încă se trezeşte toată noaptea şi mai ai unul un pic mai mare de care trebuie să te ocupi pe timpul zilei. Nu e bine pentru copii dacă te târăşti prin viaţă plină de resentimente. Nu trebuie să fii o martiră. Gândeşte-te la un mod de a primi ajutor şi acceptă acel ajutor repede! Acest lucru îţi va da un moment ca să faci un pas mai departe.

2. Fă-ţi un obicei să te contectezi la tine însăţi cât mai des în cursul zilei. Dacă lucrezi în afara casei, e mai uşor să faci asta în cursul zilei, dar majoritatea dintre noi nu o facem. Ne agățăm de adrenalină și viteză. Dar îți vei face treaba mai bine la muncă dacă te obișnuiești să fii mai prezent. Iar dacă sunteți acasă cu copii, asta este esențial. Atunci când suntem distrași, copiii se comportă de așa manieră încît ne fac să revenim în acest moment, pentru a ne conecta cu ei. Ei răspund la prezența noastră dorind să ne "urmeze". Cum? Pur și simplu, inspirați profund și lăsați-vă trupul inundat cu bunăstare. Inspirați calm, expirați și respingeți stresul. Pur și simplu să fii prezent cu tine însuți este o formă esențială de "atenție", de care avem nevoie cu toții.

3. Înainte de a lua copilul de la grădiniță sau de a intra în casă, oprește-te puțin. Inspiră adînc și întreabă-te: “De ce ai nevoie acum, draga mea?” Ascultă-te cu atenție, oricare ar fi răspunsul care îți vine. Fă o “înțelegere” cu tine însăți legat de momentul în care vei putea să îți oferi lucrul de care ai nevoie și cum anume vei face asta. De exemplu, dacă răspunsul pe care îl auzi este “Iubire”, o să vrei să cauți un mod de a fura niște timp cu copilul și/sau soțul diseară. Dacă răspunsul este “O pauză”, atunci vei dori să comanzi o pizza la cină și să-i culci pe copii devreme, ca să poți să faci o baie lungă cu spumă.

Desigur, dacă primești același răspuns în fiecare zi, atunci poate ar fi nevoie de niște schimbări structurale în viața ta.

4. Redu viteza. Adesea, ne concentrăm așa de tare asupra listei lucrurilor de făcut, încît uităm să trăim cu adevărat. Dar asta e singura noastră șansă cu acest corp, iar copilul tău va crește cît ai clipi. Dacă ești prea obosită ca să te bucuri alături de copil, nici nu știi ce pierzi: o parte din farmecul de părinte. Ce s-a întîmplat cu acea persoană veselă și exuberantă dinlăuntrul vostru? El sau ea este antidotul tău la epuizare. Da, copilul și treburile casei îți solicită prezența în fiecare moment. Dar multe din aceste momente sunt pline de bucurie, dacă alegi să te bucuri de ele, pur și simplu, și să lași presiunea să se depărteze un pic. Viața ta nu trebuie să fie perfectă ca să te poți bucura de fiecare moment de bunătate.

5. Ai grijă de tine. Dacă tu ai grijă de toți, cine are grijă de tine? Tot tu. Soțul, partenerii de afaceri, prietenii și familia sunt tovarăși de drum, dar putem să luăm de la ei doar atît cît putem și noi să oferim altora. Dacă nu ai fost alintat destul cînd erai mic, probabil că se simte. Începe să vorbești cu tine însuți ca cineva care te iubește. Ai grijă de tine în vremurile grele. Fii conștient de cît de dificil este tot ce faci, și cît de mult te străduiești. Nu trebuie să fii perfectă. Ești mai mult decît suficientă, exact așa cum ești. Meriți toată tandrețea pe care o merită și un nou-născut.

Atunci cînd ne oferim nouă însene iubire, acea iubire ne transformă modul în care suntem părinți – și viața. Bine, deci atunci cînd bebelușul plînge, și tu ai nevoie de un plîns bun, e adevărat că bebelușul e pe primul loc. Dar cînd te “reglezi” și te îmbrățișezi cu iubire în același timp – și plîngi, dacă simți nevoia – o să vă simțiți mai bine amîndoi.

Astăzi, nu te forța prea tare, ci doar consultă-ți barometrul și vezi cum te plasezi pe lista de priorități. Pe o scară de la 1 la 10, unde 1 este că te consideri pe ultimul loc, iar 10 ești în fruntea listei. Cum stai? Care e ael lucru pe care poți să-l faci chiar acum pentru a-ți oferi ție însăți mai multă susținere?

No comments:

Post a Comment

Comentarii