Sunday, April 29, 2018

Film și baschet. Top 20 (partea a doua)

Continuăm topul de 20 cele mai bune filme realizate vreodată, pe tema baschetului, din perspectiva Esquire.
(Îmi cer scuze onor cititorului de Gazetă cultural-sportivă de weekend pentru lipsa de imagini. Probleme tehnice cărora nu reușesc să le dau de cap mă fac să las textul chel, doar-doar se postează!)

10. SPACE JAM


Produs de Warner Bros, 1996

Triler aici

Pe lîngă faptul că a dat naștere unui hit muzical obsedant, “Space Jam” a oferit modalitatea ideală pentru a oferi un rol mare pentru Michael Jordan, a cărui faimă a crescut parcă și mai mult cu acest mijloc de amuzament (entertainment) clasic. Filmul pune laolaltă animația cu unele dintre cele mai mari staruri ale baschetului, iar acțiunea ni-l arată pe Jordan facînd echipă cu Looney Tunes, într-un joc de baschet împotriva extratereștrilor cu puteri mărite, luate ostatice de la colegii lui de NBA. Echipa “MonStars” află repede că nu trebuie să se pună cu o echipă care îl are pe cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, mai ales dacă acesta primește ajutorul lui Bill Murray, care continuă lupta cu propriul demon.

9. CORNBREAD, EARL, AND ME


Produs de American International Pictures, 1975

Triler aici

O furtună puternică oferă fundalul pentru o crimă din greșeală, transformând o poveste inspirațională de baschet, însorită, într-o sală de judecată procedurală. Nathanial "Cornbread" Hamilton, întruchipat de starul NBA Jamaal Wilkes, joacă rolul fratelui mai mare pentru vecinii Wilfred (Lawrence Fishburne) și Earl (Tierre Turner), dar cu cîteva săptămîni înainte de a merge la colegiu este ucis în mod tragic de poliție, care îl confundă cu un criminal. Mai bine de 40 de ani mai târziu, filmul rămâne pertinent, în mod trist, iar o mărturie a tânărului pe care îl joacă Fishburne în scena finală este un memento în mișcare pentru ce fel de actor a devenit acesta.

8. FINDING FORRESTER


Produs de Columbia Pictures, 2000

Puteți vedea trailerul aici

Cum ar putea un talentat jucător de baschet de culoare din Bronx să fie cel mai bun scriitor din cadrul unei școli private de elită din Manhattan? S-ar putea numi continuarea spirituală a New York-ului Gus Van Sant în “Good Will Hunting”, stereotipuri provocatoare care ne amintesc să nu judecăm o carte după copertă. Jamal (Rob Brown), fenomenul în cauză, devine prieten la cataramă, deși o prietenie improbabilă, cu un celebru scriitor scoțian (Sean Connery), care devine un îndrăzneț mentor pentru tînărul de 16 ani. Chiar dacă Jamal poartă în mîini o minge de baschet aproape în fiecare scenă (copilul este un iubitor de baschet natural), punctul culminant schimbă curtea școlii cu clasa, unde este clar că un Pulitzer își așteaptă viitorul cîștigător.

7. GLORY ROAD


Produs de Buena Vista Pictures, 2006

Traierul poate fi văzut aici

Glory Road începe cu înregistrări de arhivă ale vremurilor în schimbare. Ne aflăm la mijlocul anilor 1960 și, într-adevăr, vremurile se schimbă la Universitatea de Vest din Texas, unde Don Haskins (Josh Lucas) se prezintă pentru a prelua programul de baschet. Fără sprijin de recrutare, el găsește șapte jucători de culoare - cu șanse mici să urmeze cursurile colegiului - să-și completeze echipa. De-a lungul sezonului aproape neînvins cu the Miners, aceștia se confruntă cu tot felul de rezistențe la integrare, care ating un punct de fierbere atunci când Haskins face istorie prin aducerea a cinci jucători afro-americani în jocul Campionatului Național. Nimic nu surprinde aici și nimic nu dezamăgește cu adevărat, în această retrospectivă competentă.

6. COACH CARTER


Produs de Paramount Pictures, 2005

Trailerul poate fi văzut aici

Considerat un fel de “Amintiți-vă de Titani” pe terenul de baschet, antrenorul Carter se bucură de fiecare bucățică din Samuel L. Jackson ca antrenor principal dictatorial care preia o echipă nemotivată și îi schimbă întreaga cultură cu niște reguli stricte, bine intenționate și cu un temperament caustic. Bazat pe adevăratul Ken Carter, care și-a scos echipa din joc, în 1999 la High School School din Richmond, până la îmbunătățirea performanțelor școlare, filmul surprinde tensiunea de a câștiga așteptările și integritatea academică.

5. HOOSIERS


Produs de Orion Pictures, 1986

Trailerul poate fi văzut aici

Acesta va fi pentru totdeauna chintesența filmelor de baschet din Indiana. Norman Dale (Gene Hackman) este noul antrenor de baschet al lui Hickory. Cel mai bun jucător al micuțului oraș de fermieri, Jimmy Chitwood, iese din joc, însă în cele din urmă se alătură echipei, atîta timp cît rămîne Dale, iar unitatea lor în șapte atinge obiectivele campionatului. “Hoosiers” a stabilit planul pentru discursul motivațional clasic - dacă joci din greu, ești câștigător, indiferent de scorul de pe tabelă - urmat de o zonă de vestiare, prezentată video în fiecare locație sportivă.

4. BLUE CHIPS


foto: Shutterstock by Esquire
Produs de Paramount Pictures, 1994

Trailerul poate fi văzut aici

Nick Nolte joacă în Blue Chips, oferind cea mai bună interpretare a lui Bobby Knight, scuipând furia și aruncând răcitoarele de apă. Echipa sa mediocră a terminat cu un sezon pierdut, presupusa consecință a unui program curat. Pentru a-și recâștiga demnitatea, libidoul și reputația, antrenorul apelează la niște recrutări ilegale cu aduce niște talente din NBA, inclusiv coechipierii echipei Orlando Magic, Penny Hardaway și Shaquille O'Neal. Filmul lui William Friedkin rămâne în mod deosebit prevestitor în ceea ce privește subestimarea șubredă de stimulente colegiale, și ale tentanțiilor permanente cu cărora trebuie să le facă față zilnic jucătorii și antrenorii.

3. HE GOT GAME


Produs de Buena Vista Pictures, 1998

Trailer disponibil aici

Această peliculă cu Spike Lee aduce laolaltă toate necazurile și tentațiile pentru o perspectivă de baschet liceală nr. 1 în săptămâna finală de angajament la colegiu. Alegerea inspirată de a-l distruibui pe Ray Allen în rolul senaționalului Jesus Shuttlesworth din Coney Island se dovedește cea mai bună în punctul de climax al filmului, în timpul unei sesiuni unu-la-unu cu dominatorul său tată, Jake (Denzel Washignton). Guvernatorul i-a acordat o reducere a pedepsei pentru crimă pentru a-l convinge pe Jesus să joace pentru Big State University, sacrificând demonii din istoria familiei. Rămâne un film dezamăgitor de relevant, care arată zgomotele lui LaVar Ball, recrutarea coruptă și cultura economică nefondată a NCAA.

2. LOVE AND BASKETBALL


Produs de New Line Cinema, 2000

Trailerul poate fi văzut aici

“Totul este permis în dragoste și în baschet” este poate singura banalitate în debutul regizoral al Ginei Prince-Blythewood. Această relație romantică clasică dintre Monica (Sanaa Lathan) și Quincy (Omar Epps) începe și se termină pe asfalt, unde flirtul și sentimentele sunt traduse prin jocul lor unu-la-unu. Perechea își negociază relația în timp ce se străduiește să obțină succesul individual colegial și profesional, o sarcină pe care acest film o tratează cu grijă și autenticitate. Dragostea și baschetul nu subliniază jocul mare sau coșul final. Este mai preocupat de lecțiile învățate mult timp după fluierul arbitrului.

1. WHITE MEN CAN'T JUMP


Produs de 20th Century Fox, 1992
Traierul se găsește aici

În ciuda faptului că atât Wesley Snipes, cât și Woody Harrelson sunt cu mult mai scunzi de 1,90 m, încrederea lor și bravura vorbirii compensează destul pentru disproporția lor în înălțime. Perechea de băieți din Venice Beach încep să se comporte ca dușmani și își dau seama că câștigurile monetare vor fi făcute din "chumps", cea mai insultătoare remarcă la jocul de stradă, cu stereotip pentru culoarea pielii, și trebuie să plătească pentru asta mai tîrziu. Regizorul Ron Shelton ridică nivelul scenelor de baschet - pe plajă și pe terenul de joacă - cu dexteritate comică, în timp ce Rosie Perez, în rolul iubitei lui Harrelson, este cea de-a treia roată perfectă pentru această operațiune de distracție.

Nota traducătorului și "cinefilului de trailere":
La final de top 20 filme cu baschet din toate timpurile - dacă mă-ntrebați pe mine, cred că se cere un nou film pe tema baschetului! Unul nou, actual, cu problematică de secol XXI, cu actori tineri și înalți.

No comments:

Post a Comment

Comentarii