Wednesday, July 19, 2017

Mamă de 3, femeie de 10! Sau... invers?

Hm... cum s-o descriu pe Cristina Lincu, ca să aveți o imagine cît mai exactă? Ne știm, practic, de-o viață. La propriu, am fost colege de școală (nu de clasă, ea era în clasă cu soră-mea mai mică decît mine cu un an), apoi colege de liceu, iar de câțiva ani suntem, cumva, îmi place mie să cred și să numesc așa, colege de blogging. Pe ea, viața a dus-o la Brașov, unde locuiește cu familia și își crește cei trei copii, trei nebunatici de băieți.

În special despre ei face Cristina vorbire atât pe blog, cât și în recent lansata carte cu semnătura ei, și cu titlul pe care l-am dat și eu articolului de față:


Mamă de 3, femeie de 10! Sau... invers?

Mi-am propus să scriu câteva cuvinte despre această carte pentru voi, cititorii B24Kids, poate vă conving să citiți și cartea Cristinei Lincu. Dar nu știu cum făceam, că abia citeam un pic din carte și iar mi-o subtiliza cineva ca s-o citească. Acum gata, cartea a revenit la mine. Și vă invit să o căutați și voi. De mult nu am mai râs așa copios! :)
Cartea poate fi comandată pe site-ul editurii Bookzone aici

Practic, Cristina descrie în carte felii din viața lor. Dar ghidușii ei de băieți fac ca viața asta a lor să fie atât de plină de povești haioase, că te gîndești ce noroc pe ei! După părerea mea umilă, imaginea asta haioasă e dată de talentul la scris al Cristinei, cît și, mai ales, de viziunea asupra vieții și abordarea întregii familii.

Așa cum scrie și autoarea în Cuvîntul introductiv:
"am descoperit cu uimire (și cu bucuria că acest sentiment nu și-a pierdut încă rădăcinile în sufletul meu) că am multe de învățat de la copiii mei, eroii acestei cărți. Înțelepciunea lor precoce, sinceritatea și micile lor strategii delicioase sunt prilej de amuzament și meditație în același timp."
Tonul cărții este unul de autoironie, atunci când scriitoarea ia în rîs situațiile în care năzdrăvanii de băieți scot din răbdări musafiri sau gazde, coafeze sau manichiuriste, vînzătoare sau educatoare sau dentiști, în funcție de situațiile prin care trece familia lor.

Nici acasă nu e mai ușor sau mai bine zis, mai lin. Fie că strînge de 100 de ori pe zi jucăriile după ei, sau încearcă să le prepare un tort, fie că îi scoate în parc sau cu sania, ori le face baie, familia din carte (și sunt sigură că și din realitate) trece de fiecare dată printr-o întreagă aventură! Cu mult umor și răbdare, totul este depășit cu bine, și rămîi doar cu impresiile bune.

ghidusii.ro (captură de ecran, dar intrați pe site pentru a citi mai multe)
Din carte nu lipsesc replici și expresii originale folosite de copiii autoarei, care reprezintă "sarea și piperul comunicării noastre", cum recunoaște Cristina Lincu. "Mami, hai să vezi un fugit", sau "Mami, eu cu tine și cu tati îi creștem pe copii", "viața e căcălău de grea" sau "Mami, uite, sună cocoșul", ca să vă dau doar cîteva exemple - dar trebuie să mă credeți pe cuvînt, cartea abundă de formule absolut fantastice! Mai bine nu mă credeți, convingeți-vă singuri citind cartea! :)

Umorul de situație este la el acasă. Umorul îi însoțește la plimbare și în vizite. Umorul este ingredientul principal al vieții acestei familii. Eu cu impresia asta am rămas după ce am terminat cartea. Și cu o dorință mare de a citi mai departe ghidușiile băieților. Așa că aștept continuarea! Deși, la câte are de făcut o mamă cu trei copii, job de-acasă și gospodărie, mă întreb când mai are timp să scrie și atâtea pe blog (intrați pe ghidușii.ro să vedeți ce bogat în articole este!) și cărți!

Cristina, mulțumesc pentru carte! Cum facem să ne vedem și pentru un autograf pe prima pagină? Că mi-ai trimis-o așa, "cheală" :) Spor la lucru și... la ghidușii!

2 comments:

  1. Multumesc frumos, Anca, pentru aprecieri! :) Ma bucur ca a fost o lectura placuta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Și nu numai pentru mine, ci și pentru ceilalți care au citit exemplarul meu :)

      Delete

Comentarii