Thursday, January 29, 2015

Copiii voștri desenează?

Orele de desen din școală... vi le mai amintiți? Pentru mine au fost un chin! Talent zero! Îmi amintesc și acum - și îmi pare rău că nu am păstrat de amintire - desenul pe care l-am făcut la un moment dat, trebuia să fie reprezentată curtea de la țară. Cu casa și grădina m-am descurcat eu, dar ce personaje să desenez, că la oameni eram dezastru! Zic, hai să desenez cățelu. Dar până la urmă, nici acela nu a ieşit prea convingător.

Eu am o teorie potrivit căreia talentul pleacă de la noi la un moment da, căci toţi ne naştem dacă nu chiar talentaţi, oricum, cu chef de desenat mult, orice, peste tot! Am frigiderul tapetat cu desene de-ale copiilor mei, care ne arată cât de mult ne iubesc. Desenul a fost prima lor manifestare a emoțiilor și dorințelor, mai înainte de a și pe putea exprima prin cuvinte.



Cum pot învăța copiii să deseneze

Pornind de la zero sau nu, ca să învețe să deseneze, e important ca micuții să fie curioși, interesați, cu chef de joacă. Un mod de a le stimula interesul este alegerea personajului ca temă de antrenament.

În școală, porneam de la mama, tata și casa, desenam peisaje reprezentative pentru anotimpuri, făceam portrete sau încercam să reproducem un măr și învățam să-i spunem „natură moartă”. Poate această metodă e un motiv pentru care unii dintre noi n-au continuat antrenamentul după ce orele de desen au ieșit din programă.

Desenul centrat pe personaj e mult mai amuzant. Pentru că vrei să poți desena un animăluț, un monstru sau cine știe ce creatură inventată de tine și vrei să le-o arăți prietenilor. Ca să desenezi un personaj, pornești de la forme simple – linii, cercuri, triunghiuri și alte figuri geometrice, care sunt baza pentru detaliile pe care le adaugi mai târziu. Până să zici să iese din desen și face beee, oaia e un cerc și câteva linii. Sau e o cutie, dacă o desenează Micul Prinț.

Pentru copiii între 10 și 14 ani care vor să învețe să deseneze personaje, Academia Motanov organizează un atelier de desen, coordonat de ilustratoarea Diana Necșulescu. 

Atelierul are înscrieri până pe 26 februarie și se va desfășura între 7 și 29 martie, la București. Întâlnirile au loc sâmbăta și duminica de la 12:30 la 14:30, timp de 4 weekenduri. Costul atelierului este de 450 lei și se plătește în două tranșe. Pentru programul detaliat pe ședințe și alte detalii, intrați pe http://www.motanov.ro/portfolio/atelierdesen/.

No comments:

Post a Comment

Comentarii