Monday, August 13, 2018

Parteneriat pentru susținerea copiilor din orfelinate

Hope and Homes for Children și Holcim România continuă în această lună (august 2018) parteneriatul strategic demarat în 2017 pentru susținerea copiilor din orfelinatele din România. Prin campania sub titlul „Construiește o casă, dăruiește o acasă!” producătorul de ciment sprijină construirea de case de tip familial pentru copiii aflați în programul de închidere a instituțiilor de tip vechi din România derulat de Fundație. Astfel, Holcim România donează Fundației 1 leu pentru fiecare sac de liant aditivat pentru zidărie și tencuială Tenco vândut în perioada 6 august – 30 noiembrie a.c. 

Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România, așa numitele orfelinate, până în 2026. Programele Fundației urmăresc înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea în familie atunci când este posibil, plasarea în asistență maternală sau în case de tip familial a copiilor din orfelinate. În aceste case, copiii și tinerii au șansa de a trăi într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, primesc îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent.

Parteneriatul dintre Holcim România și Hope and Homes for Children a început în 2017 când producătorul de ciment a derulat o campanie prin care a donat contravaloarea unui kilogram de ciment pentru fiecare sac de ciment Structo Plus cu Duraditiv vândut. În urma campaniei s-au strâns 300.000 de euro, bani care au fost direcționați către Fundație. Aceste fonduri sunt folosite în prezent la construcția a două case de tip familial care vor fi dezvoltate ca parte a procesului de închidere a centrelor de plasament „Robin Hood” din Sectorul 4, București, și „Elena Doamna” din Piatra Neamț.

Anul acesta, în perioada 6 august–30 noiembrie, Holcim România va derula o nouă ediție a campaniei „Construiește o casă, dăruiește o acasă!”, prin care compania va direcționa către Hope and Homes for Children 1 leu pentru fiecare sac de liant aditivat pentru zidărie și tencuială Tenco vândut. În perioada de derulare a campaniei, pe lângă cumpărarea produsului Tenco, utilizatorii care vor intra pe site-ul www.construiesc-singur.ro sunt invitați să facă un desen care să reprezinte viziunea lor despre cum arată „acasă” pentru copiii aflați în instituțiile de tip vechi. Holcim România va realiza o galerie online, iar cele mai reușite desene vor fi incluse într-o carte de colorat pentru copii. Cele mai frumoase desene vor putea fi colorate sau pictate de către copiii care se vor muta în casele de tip familial construite de către Fundație și vor deveni tablouri, pentru a înfrumuseța noile lor locuințe.

Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 56 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, 5.185 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.

În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 28.436 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.015 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.922 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 879 în regim de urgență şi 8.546 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.

No comments:

Post a Comment

Comentarii