Friday, March 6, 2015

Fondul Științescu pentru profesorii de gimnaziu

Acum câteva zile, Delia Grigoroiu ne trimitea vestea (de mai jos) potrivit căreia s-a înfiinţat un fond care oferă finanţare pentru profesorii care stimulează interesul elevilor pentru ştiinţe.

Am să las deoparte scepticismul meu obişnuit atunci când vine vorba de şcoala românească, şi am să redau mai jos informarea. Cine ştie, poate se găseşte printre cititorii B24Kids şi vreun astfel de profesor... Sau vreun părinte care cunoaşte un astfel de profesor, şi îi dă vestea.


Fondul Științescu finanțează profesorii de gimnaziu să dezvolte proiecte care stimulează pasiunea elevilor pentru științele exacte. Fondul se adresează profesorilor de matematică, fizică, chimie, biologie și informatică din sectoarele 2, 3, 4 și 6 din București și oferă finanțări în valoare totală de 120.000 de lei. Dezvoltat în parteneriat de BRD – Groupe Société Générale, Romanian-American Foundation și Fundația Comunitară București, Fondul Științescu este sprijinit de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Valoarea unui proiect pentru unul din obiectele de studiu poate fi între 5.000 și 10.000 de lei. Proiectele interdisciplinare sunt încurajate să participe, primind puncte suplimentare în evaluare și un buget suplimentar (multiplu de 5.000 și 10.000 de lei, în funcție de numărul disciplinelor implicate).

Perioada de primire a propunerilor de proiecte este între 20 februarie și 19 martie 2015, ora 23:59. În acest interval, Fundația Comunitară București organizează prezentări în școli și zile de consultanță pentru cei interesați. Pentru a fi incluși în procesul de selecție, profesorii completează un formular online, disponibil pe www.bucuresti.stiintescu.ro. Un juriu independent, format din persoane cu experiență în diverse domenii corelate cu științele exacte, va alege proiectele care corespund criteriilor de selecție. Juriul va fi prezentat pe site înainte de expirarea termenului-limită de depunere a aplicațiilor.

Proiectele câștigătoare vor fi făcute publice până la 20 aprilie, finanțările urmând să fie acordate până la sfârșitul lunii aprilie, astfel încât proiectele să poată fi puse în practică în perioada 20 aprilie – 31 iulie 2015.

Calendarul complet, criteriile de eligibilitate, precum și formularele de aplicaţie sunt disponibile online pe www.bucuresti.stiintescu.ro.

Fondul Științescu: Scopul fondului este să finanțeze proiecte care vizează creșterea interesului elevilor pentru știintele exacte. Proiectele și inițiativele finanțate au ca temă centrală implicarea activă a elevilor. Fondul Științescu susține abordarea învățării științelor exacte pornind chiar de la bază – elevii și profesorii. Ne propunem să investim în profesori, pentru că aceștia pot propaga schimbarea în timp, către mai multe generații de elevi. Cu Fondul Științescu, profesorii selectați sunt sprijiniți financiar să fie mai buni. Căutăm profesori care sunt deschiși să schimbe modul în care elevii, mai ales cei cu rezultate medii, privesc științele. Îi ajutăm să își pună proiectele în practică și le promovăm exemplul.

Fondul Științescu este susținut de Romanian-American Foundation și în orașele Cluj, Iași și Sibiu, unde vor fi lansate competiții similare de proiecte, gestionate de fundațiile comunitare locale.

No comments:

Post a Comment

Comentarii