Monday, April 15, 2013

Paştele, De dragul artei

Asociaţia De dragul artei propune familiilor cu copii de 2-8 ani, în zilele de sâmbătă şi duminică, dar şi în joia şi vinerea de dinainte de Florii (adică joi 25 aprilie şi vineri 26 aprilie), două moduri diferite de a petrece Paştele, alături de noi şi de doi prieteni dragi: Muzeul Vasile Grigore şi Zeppelin Schule.
Programul din cadrul Muzeului face apel la tradiţiile româneşti ale încondeierii ouălor şi la imaginea icoanei populare, iar programul din cadrul Şcolii vizează tradiţii internaţionale pascale, cu iepuraşul ca simbol al Paştelui.

1. Programul de la Muzeul Vasile Grigore

Primul program care se desfăşoară în primitorul muzeu de pe strada Maria Rosetti, nr. 29 este adresat familiilor cu copii de 2-8 ani. Acesta propune o vizită inedită în sala cu icoane, de unde se porneşte o serie de jocuri şi discuţii despre semnificaţia sărbătorii creştine, dar şi despre corespondenţele dintre viaţa lui Iisus şi viaţa copilului din familia invitată: despre prieteni, despre daruri, despre supărări şi bucurii. 
La atelier se vor goli ouă adevărate, care vor fi apoi pictate cu motive inspirate din motivele întâlnite în sala de artă populară a colecţiei Vasile Grigore.

Programele în cadrul Muzeului Vasile Grigore se desfăşoară după următorul orar:
• Sâmbătă, 20 aprilie, ora 10.00 programe pentru copii de 2-3 ani;
• Sâmbătă, 20 aprilie, ora 11.30 programe pentru copii de 4-6 ani;
• Duminică, 21 aprilie, ora 10.00 programe pentru copii de 4-6 ani;
• Duminică, 21 aprilie, ora 11.30 programe pentru copii de 6-8 ani.

• Sâmbătă, 27 aprilie, ora 10.00 programe pentru copii de 2-3 ani;
• Sâmbătă, 27 aprilie, ora 11.30 programe pentru copii de 4-6 ani;
• Duminică, 28 aprilie, ora 10.00 programe pentru copii de 4-6 ani;
• Duminică, 28 aprilie, ora 11.30 programe pentru copii de 6-8 ani.

Informaţii despre înscrieri şi taxe de participare găsiţi pe site-ul organizatorilor.

Muzeul Vasile Grigore expune pe de o parte, importante picturi ale exuberantului colorist care a fost Vasile Grigore, iar pe de altă parte, obiecte diverse din colecţia artistului constând în lucrări de pictură, grafică, sculptură, artă populară românească şi artă decorativă europeană, orientală şi extrem-orientală: o diversitate de obiecte şi tehnici reunite sub semnul bunului gust. 

2. Programul de la Zeppelin Schule

Programul de la Zeppelin Schule este adresat familiilor cu copii între 3 şi 7 ani, iar tema va consta într-o călătorie în Europa prin obiceiurile de Paşte ale diferitelor popoare. În Germania vom afla ce este cu iepuroaica şi ouăle de Paşte, în Franţa ne vom juca cu peştii de aprilie, iar în Bulgaria vom îngropa ouăle vopsite pentru a scăpa de răul anului trecut. Va fi folosită curtea generoasă şi locul de joacă de aici pentru joaca de-a Paştele (aceasta dacă vremea va fi bună), iar la atelier veselii iepuraşi se vor materializa în timpul atelierului în coşuleţe pentru ouă, cu ajutorul mâinilor dibace ale membrilor familiilor invitate.

Programele în cadrul Zeppelin Schule se desfăşoară după următorul orar:

• Sâmbătă, 20 aprilie, ora 10.00 programe pentru copii de 3-5 ani;
• Sâmbătă, 20 aprilie, ora 11.30 programe pentru copii de 5-7 ani;
• Duminică, 21 aprilie, ora 10.00 programe pentru copii de 3-5 ani;
• Duminică, 21 aprilie, ora 11.30 programe pentru copii de 5-7 ani.

• Joi, 25 aprilie, ora 18.00 program pentru copii de 3-5 ani;
• Vineri, 26 aprilie, ora 18.00 program pentru copii de 5-7 ani;
• Sâmbătă, 27 aprilie, ora 10.00 program pentru copii de 3-5 ani;
• Sâmbătă, 27 aprilie, ora 11.30 program pentru copii de 5-7 ani;
• Duminică, 28 aprilie, ora 10.00 program pentru copii de 3-5 ani;
• Duminică, 28 aprilie, ora 11.30 program pentru copii de 5-7 ani.

Mai multe informaţii despre înscrieri şi taxe găsiţi aici.

Programele vor fi urmate de o scurtă prezentare pentru părinţi a ofertei educaţionale Zeppelin Schule, care îmbină în mod fericit curricula românească cu metoda educativă germană "pentru obişnuinţa de a gândi liber şi pentru un spirit educat".

Şcoala primară cu predare în limba germană ca limbă maternă Zeppelin Schule este recent înfiinţată cu sediul pe str. Icoanei nr. 17A, chiar în casa pictorului Arthur Verona care dă numele cunoscutei străzi. Misiunea asumată a şcolii este aceea de a-i ajuta pe copii să-şi formeze propria gândire, de a forma personalităţi si nu persoane. Metodele de predare, curriculum-ul român şi cel german, activităţile de curs, dar şi cele de afterschool precum şi atitudinea faţă de copii au la bază o perspectivă actuală asupra educaţiei construită pe doi piloni: creativitate (în sensul larg, de folosire şi încurajare a imaginaţiei) şi inovaţie (ca modalitate de punere în practica a ideilor, de găsire a unor soluţii). (www.zeppelinschule.ro

***

Programele îşi propun să-i familiarizeze pe copii şi pe părinţii acestora cu obiceiuri şi semnificaţii ale sărbătorii Paştelui în două moduri diferite: cu accent pe latura spirituală a sărbătorii, în cazul programului din cadrul Muzeului Vasile Grigore, şi cu interes pe obiceiuri internaţionale şi locale ale Paştelui în imaginarul copiilor.

Pentru oferta completă de programe a Asociaţiei De dragul artei, vizitaţi www.dedragulartei.ro şi http://www.facebook.com/dedragulartei

No comments:

Post a Comment

Comentarii