Friday, March 8, 2013

Corpuri omeneşti la Antipa


Expoziţia "The Human Body" a ajuns şi în România şi va fi deschisă publicului la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", în perioada 22 martie - 30 iunie 2013.

Expoziţia include peste 200 de exponate – corpuri umane reale, care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor, oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra a ceea ce se află sub piele, asupra miracolului corpului omenesc şi a modului în care acesta funcţionează.

Un eveniment produs de GForce Exhibitions şi organizat de Events în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Expoziţia „THE HUMAN BODY” se deschide pe data de 22 martie 2013 la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” unde poate fi vizitată până pe data de 30 iunie 2013, zilnic de marţi până duminică inclusiv, între orele 10.00 – 20.00.

Extraordinarele exponate au fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din întreaga lume, fiind prezentate în oraşe precum: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.

Expoziţia ”The Human Body” îşi propune să schimbe modul în care vizitatorii percep corpul uman, oferind românilor, în premieră, o şansă unică de a-şi privi organismul prin ochii unui chirurg şi de a „experimenta” o incursiune vizuală în interiorul său. Nu în ultimul rând, scopul expunerii este şi acela de a-i determina pe vizitatori să-şi respecte şi să-şi îngrijească organismul, acordând atenţie felului în care aleg să trăiască.

Expoziţia ”The Human Body” îşi poartă vizitatorii într-o călătorie uluitoare prin nouă galerii ce prezintă componentele esenţiale ale anatomiei umane. „De ce strănutăm?.. De ce sunt şoldurile femeii mai mari decât cele ale bărbatului?.. Unde se află cele mai mici oase în corpul nostru? Care sunt efectele fumatului pasiv asupra fertilităţii? Care muşchi sunt mai puternici, cei ai femeii sau ai bărbatului? Care este rolul placentei? Unde se găseşte vertebra Atlas în corpul nostru? Dar tendonul lui Ahile? Ce este o scanare TC? De câte ori respirăm, în medie, pe minut? Colesterolul, bun sau rău?” sunt doar câteva din întrebările la care veţi afla răspuns vizitând expoziția ”The Human Body”.

Vizitatorii vor putea vedea efectele fumatului (vor avea ocazia să compare un plămân sănătos cu un plămân grav afectat de fumat), ale obezității și ale altor afecţiuni cauzate de neglijarea organismului.

Corpurile umane prezentate în cadrul expoziției „The Human Body” au fost donate, în conformitate cu legislația chineză, către Dalian Hoffen Bio-technique Laboratory; sunt nerevendicate, iar moartea lor a survenit din cauze naturale. Institutul cercetează şi dezvoltă tehnica plastinaţiei pentru conservarea corpurilor umane, furnizând exponate şcolilor de medicină, dar și vizitatorilor muzeelor, în scop educațional.

Prin plastinaţie, țesutul uman este conservat definitiv prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid. Rezultatul final este un organ sau un organism uman cauciucat, perfect conservat până la nivel celular, și în mod definitiv. Această tehnică permite prezentarea corpului uman în toată complexitatea sa de sisteme: osos, muscular, nervos, circulator, digestiv, etc. Procesul de transformare a unui întreg organism uman într-un exponat plastinat poate dura mai mult de un an. Toate exponatele sunt tratate cu maximă grijă şi respect.

Mai multe detalii despre eveniment, bilete şi tarife găsiţi pe site-ul Muzeului Antipa, aici.

No comments:

Post a Comment

Comentarii