Thursday, February 21, 2013

Monştrii de la Antipa



Pentru istoricii timpurilor trecute descoperirea, ocuparea şi exploatarea pământului a reprezentat preocuparea majoră, pământul oferind o comoditate utilă pentru cei care urmau să-l străbată sau să-l folosească.

Marea, fără semn de stabilitate, a fost deseori considerată numai un culoar de trecere. Compusă dintr-o substanţă străină, rece, aceasta este străbătută de furtuni periculoase şi curenţi puternici, iar în unele părţi, adâncimile abisale întind la maxim limitele realităţii noastre terestre. Pentru primul om care s-a uitat prea mult timp la o întindere mare de apă trebuie să fi fost o experienţă terifiantă. Prima teamă a marinarilor este aceea că nu se vor mai întoarce pe uscat niciodată. Până în zilele noastre se păstrează tradiţia, la unele popoare, ca atunci când pleacă pe mare să poarte o amuletă cu scop protector.

Primii exploratori ai coastelor Americii au fost înspăimântaţi la vederea unor cocoaşe şi a unei umbre la fel de lungi precum corabia. Tentacule care pot zdrobi corăbii, şerpi gigantici cu guri imense, ochi de jumătate de metru care te privesc dintre corali, cântece hipnotizante de sirenă au îngrozit generaţii întregi de exploratori şi oameni nu prea bine informaţi.

Mitologia, reflectată în arta clasică, în literatură, în cinematografie, a încins imaginaţia bogată a oamenilor timp de secole. Dar a sosit timpul să dărâmăm aceste bariere ale frumosului şi să facem lumină, cu ajutorul datelor ştiinţifice clare, în lumea adevăraţilor “monştrii”.

Urcându-ne la bordul submarinului “Antipa” vom coborî pe firul istoriei şi vom descoperi cine era cel mai mare înotător al erei Mezozoice, care sunt armele mortale de apărare (dinţi, fălci, şepi, spini), unde putem găsi sirene, cine sunt adevăratele spirite ale apelor din legendele celtice, şi mai ales ce rol important joacă toate aceste creaturi în ecosfera noastră
.
Dacă aveţi curajul să vă aventuraţi în călătoria din abis, veţi fi aşteptaţi “În spatele uşilor inchise”.

Conferința face parte din programul educațional:
‘’La Antipa, în spatele ușilor închise’’

No comments:

Post a Comment

Comentarii