Wednesday, May 15, 2019

Ce legătură e între jocul de rugby și natură? Programe pentru copii la Noaptea Muzeelor 2019, în weekendul ce se apropie


Ateliere, statui vivante, expoziții permanente sau tematice - sunt doar câteva din atracțiile Nopții Muzeelor anul acesta.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru Noaptea Muzeelor, ediția 2019, o serie de activități care includ expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum și alte surprize care vor face deliciul unei adevărate aventuri a cunoașterii!

Programul special al Nopții Muzeelor de la Antipa va începe sâmbătă, 18 mai 2019, la ora 18:00 și se va termina la ora 24:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). În cadrul acestui eveniment, accesul publicului în expoziția permanentă a Muzeului va fi gratuit.

Sâmbătă, 18 mai, în intervalul orar 10:00 – 18:00, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" va fi închis.



În această seară, vizitatorii vor avea ocazia să admire expoziția temporară „RUGBY, NATURAL!”, manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019, care va rămâne în circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 30 iunie 2019. 
Natura în ansamblul său este prețuită de oameni în multe moduri. Specii rare de plante sau animale sunt apreciate și le sunt atribuite semnificații culturale puternice pentru diferite populații umane. Acest lucru este reflectat în arta heraldică; simboluri naturale sunt extrem de comune în stemele statelor, orașelor, familiilor, echipelor sportive, etc.

Expoziția temporară “Rugby, natural!”, găzduită de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București și realizată de Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse, prezintă elementele naturale identificate în emblemele diferitelor echipe naționale de rugby și explică valoarea culturală a simbolurilor naturale, pentru țările și populațiile respective. Veți putea astfel cunoaște originea naturală și istorică a emblemelor fiecărei echipe, de la cocoș la scai, de la cireș la antilopa săritoare... Ludică și uimitoare, o escapadă în lumea balonului oval!

Între orele 18:40 și 19:00, „Cel mai mic muzeu din România” va putea fi admirat în fața intrării principale a Muzeului Antipa! Evenimentul constă în expunerea timp de 20 minute a unicului exponat al muzeului Madrigal & Cantus Mundi, costumul renascentist de damă Madrigal. Piesa expusă, un blazon al identității și prezenței scenice a Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” este unul dintre cele mai celebre costume din viața culturală a României. Vizionarea costumului va fi însoțită de un performance artistic itinerant (un mic concert de cânt coral al copiilor din două coruri din cadrul Programul Național Cantus Mundi), neconvențional, menit să însuflețească experiența publicului cu emoție și voioșie și să aducă muzica, arta costumului și istoria unui simbol cultural în spațiu public.

Începând cu ora 21:30 și până la 22:30 vă invităm în curtea muzeului să participați la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu. Cu această ocazie veți putea descoperi importanța activității de colectare a materialului biologic, care oferă o imagine mai exactă asupra diversității excepționale a fluturilor nocturni, mai mult de 90% din totalul faunei de lepidoptere fiind reprezentată de speciile nocturne.

Tot în această seară vă invităm să aflați de la cercetătorii Muzeului mai multe informații și curiozități despre lilieci, și să descoperiți cum comunică micile vietăți cu care ne întâlnim noaptea, într-o serie de activități desfășurate în curtea Muzeului între orele 22:00 și 23:00.

Demonstrațiile realizate de către cercetătorii Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se vor face numai în condiții meteo favorabile.

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor la Antipa oferă și alte surprize plăcute: astfel, Questo pune la dispoziția vizitatorilor un traseu muzeal digital care pot fi explorat gratuit, cât timp așteaptă la intrarea în muzeu, precum și un alt proiect special gândit pentru a face cât mai prietenoasă interacțiunea între vizitatori și muzeu.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.

Cea de a 15-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc pe 18 mai, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, dans, piese de teatru și concerte. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind așteptat cu mare interes în fiecare an. În circuitul muzeal bucureștean s-au înscris peste 50 de muzee și spații expoziționale neconvenționale, alături de alte entități culturale, iar activitățile propuse sunt extrem de variate, fiind adaptate tuturor vârstelor și intereselor culturale.
Mai jos, o selecție de programe pentru copii de Noaptea Muzeelor: 



Muzeul Național al Țăranului Român
acces gratuit, orele 18.00-21.00
Șos. Kiseleff nr. 3
Din program:
- expoziție itinerantă și performance Cantus Mundi;
- expoziția temporară București 100
- filme de artă
- tradiții si obiceiuri
www.muzeultaranuluiroman.ro



Muzeul Național de Geologie
acces gratuit, orele 19.00-24.00
Șos. Kiseleff nr. 2
www.geology.ro

Muzeul “George Enescu”
acces gratuit, orele 18.00-23.00
Calea Victoriei nr 141
din program:
18.00-20.30: atelier de origami pentru copii (Asociația A.C.T.O.R.)
18.00-19.10: recital de chitară clasică – elevi ai școlii gimnaziale de arte nr 5 București și ai Colegiului Național de Muzică “George Enescu” și altele


Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu
acces gratuit, orele 19.00-02.00
Bd I.C. Brătianu nr 2
Din program: în grădină – statui vivante cu actori ai teatrului Masca

Muzeul Municipiului București – Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu
acces gratuit, orele 19.00-04.00
Bd. Lascăr Catargiu nr 21
Activități astronomice – dacă cerul e senin

Muzeul Național al Aviației Române
acces gratuit, orele 19.00-00.00
str. Fabrica de Glucoză nr 2-4, sector 2

Muzeul Național al Pompierilor (Foișorul de Foc)
acces gratuit, orele 17.00-01.00
Bd Ferdinand I nr 33, sector 2

Muzeul Național Cotroceni
acces gratuit, orele 17.00-23.00
Bd Geniului nr 1, sector 6 București

Muzeul Căilor Ferate (CFR)
acces gratuit, orele 20.00-03.00
Calea Griviței nr 193 B

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
str Londra nr 39
acces gratuit, orele 14.00-24.00
Din program:
3 x Focus pe hartă – titlul sub care se desfășoară evenimentele Nopții Muzeelor aici:
1. Focus pe hartă – istorie
2. Focus pe hartă – geografie și experimente
3. Focus pe hartă - jazz
www.muzeulhartilor.ro

Muzeul Național al Literaturii Române
acces gratuit, orele 10.00-02.00
str Nicolae Crețulescu nr 8
Mansardă/Demisol – Ateliere pentru copii și adolescenți
18.00 – În căutarea pisissicității. Atelier de povestit povești cu pisici
19.30 – Atelier de fotografie pentru copii și adolescenți. Tehnica picturii cu lumină

Există o serie de spații nou intrate în circuitul Nopții Muzeelor, printre care se numără:
- Muzeul de Artă Recentă (MaRe), 
- Muzeul Recordurilor Românești
- Muzeul Tablourilor în Mișcare, oferit de Qreator, dar și 
- Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Acesta va fi un muzeu itinerant, cu expuneri la Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, trecând pe la Muzeul Național “George Enescu” și Muzeul Colecțiilor de Artă, până la platoul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” și Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu. 

Tot în cadrul Nopții Muzeelor, clădirea Muzeului Național de Geologie va fi pusă în evidență cu ajutorul unui show de iluminat arhitectural. 
“Noaptea Muzeelor este un eveniment așteptat de toată lumea. În București, avem un număr de 50 de spații înscrise, iar în țară peste 100 de muzee și entități culturale diverse, cu reprezentare în 32 de județe. Suntem cu adevărat încântați că există atât de mult interes pentru acest eveniment și ne dorim ca publicul să perceapă muzeele ca pe niște spații primitoare, pe care să le viziteze frecvent”, a declarat Dragoș Neamu, managerul Nopții Muzeelor.
Lista completă a tuturor muzeelor și spațiilor participante la Noaptea Muzeelor este afișată pe site-ul www.noapteamuzeelor.org și pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/noapteamuzeelor/

No comments:

Post a Comment

Comentarii